SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiOčitovanje SSSH o Konačnom prijedlogu Zakona o strancima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Očitovanje SSSH o Konačnom prijedlogu Zakona o strancima

Zagreb, 21. listopada 2020. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske očitovao se na Konačni prijedlog Zakona o strancima kojim se predlaže promjena modela zapošljavanja državljana trećih zemalja u Hrvatskoj.

Naime, državljani trećih zemalja u Hrvatskoj se trenutno zapošljavaju putem kvote koja se donosi na godišnjoj razini, a o kojoj odluku donosi Vlada na temelju savjetovanja, među ostalim, i sa socijalnim partnerima.
Ovim prijedlogom predlaže se da se državljanima treće zemlje dozvole za boravak i rad izdaju na temelju trenutnog stanja na nacionalnom tržištu rada, odnosno provjere ima li na nacionalnom tržištu radnika koji udovoljavaju zahtjevima poslodavca. Iznimka su zanimanja koja su utvrđena kao deficitarna i za koje se stoga Hrvatski zavod za zapošljavanje neće trebati provoditi tzv. test tržišta rada.

SSSH ovim putem upozorava da je zamjenu modela potrebno provesti dosljedno kako ne bi došlo do deregulacije i kako se domaćem radniku ne bi oduzelo pravo na prednost zapošljavanja. Ako se ne radi o deficitarnim zanimanja, potrebu za 'uvozom' radne snage treba testirati (odnosno izvršiti provjeru stanja u evidenciji nezaposlenih osoba i provesti posredovanje), u svakom slučaju zahtjeva za zapošljavanjem stranca, u suprotnome se dovodi u pitanje ispravna primjena modela.

SSSH stoga smatra da nema opravdanja za izuzimanje od provedbe testa tržišta rada produživanje već izdanih dozvola kao i sezonsko zapošljavanje u području poljoprivrede, šumarstva i turizma i ugostiteljstva, naročito jer su te kategorije bile obuhvaćene kvotom i u kontekstu promjena stanja na tržištu rada.

Nadalje, smatramo da je potrebno na više mjesta navesti obvezu prethodnog savjetovanja sa socijalnim partnerima i osigurati njihovo sudjelovanje i u novom modelu, posebice kad se radi o utvrđivanju liste zanimanja za koje nije potrebno provoditi test tržišta rada. SSSH je također istaknuo niz prijedloga kojima se potiče zapošljavanje domaćih radnika i onemogućava zapošljavanje državljana trećih zemalja   poslodavcima koji ne poštuju obvezu isplate plaća i na drugi način krše zakonske propise.

Foto: Pixabay

U nastavku možete pročitati cijelo očitovanje.
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom