SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiOdržan prvi e-prosvjed SSSH: Radnicima hvala – ali prvo prava!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Održan prvi e-prosvjed SSSH: Radnicima hvala – ali prvo prava!

Zagreb, 1. svibnja 2020. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) ove je godine organizirao prvomajski e-prosvjed putem internetske platforme Zoom pod sloganom „Radnicima hvala – ali prvo prava! “

Ovaj prvi virtualni prosvjed u Hrvatskoj uključivao je svjedočanstva radnika o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, te poruke vodstva SSSH o našim zahtjevima, viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka kao i budućnosti kada najgori dio epidemije prođe. U prosvjed su se uključili i predstavnici udruga čiji su zaposleni diskriminirani odnosno isključeni iz potpore za očuvanje radnih mjesta!

Stjepan Topolnjak iz Čakovca skrenuo je pozornost na nedostatak zaštitne opreme, problem plaćanja prekovremenih sati, te problem organizacije rada u zdravstvu. Vedran Dorčić iz Opatije posvjedočio je smanjivanju plaća u komunalnim tvrtkama, napominjući kako se dijalogom socijalnih partnera mogu postići zadovoljavajuća rješenja i za radnike i za poslodavce. Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, izrazila je zabrinutost za početak rada dječjih vrtića u aktualnim okolnostima. Emina Ibrahimi iz Trogira posvjedočila je o sudbini radnika u sektoru turizma, upozoravajući na masovno neprodužavanje ugovora o radu na određeno vrijeme. Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, poručio je Vladi RH kako po završetku koronakrize treba napraviti nove mjere radi zadržavanja domicilnih radnika s ugovorima na neodređeno vrijeme, jer su upravo oni ti koji daju turizmu na kvaliteti. Damir Jakopec iz Zagreba govorio je o „šarolikoj“ situaciju u sektoru prometa, poručujući poslodavcima kako krizu ne smiju koristiti za smanjivanje prava radnika, jer će ih trebati i nakon krize. Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, posebno je skrenuo pozornost na probleme u gradskim prometnim tvrtkama gdje su plaće radnicima smanjene 10-20 posto. Sara Lalić, predstavnica udruga civilnog društva, upozorila je na probleme najranjivijih skupina, onih koji nemaju dom ili se boje da će ga izgubiti, školaraca koji nemaju uvjete i mogućnosti pratiti nastavu na daljinu…poručujući kako se svi moramo boriti za život u jednakosti. O dobrom primjeru organizacije rada u uvjetima korone govorila je Ana Šer iz Osijeka napominjući kako bi trebalo biti više takvih pozitivnih primjera i da bi se radnika, konačno, trebalo cijeniti kao nekoga tko pridonosi boljitku. Željko Bušljeta iz Zagreba poručio je Vladi RH kako bez vlastite proizvodnje i industrije nema zdravog proračuna države, te kako prema radnicima treba imati više poštovanja. Dražen Buljić iz Zagreba podsjetio je kako su upravo radnici ti koji podnose najveći teret krize, te je sramotno kako poslodavci žele od njih napraviti robove. Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske, upozorila je na teško stanje u graditeljstvu, djelatnosti koja je devastirana još od prošle krize, napominjući potrebu poštivanja mjera zaštite na radu i veći angažman inspekcija. Sandra Bahunek pročitala je svjedočanstvo blagajnice koja radi u jednom velikom trgovačkom centru, dok je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić naglasila nužnost regulacije rada u trgovini, te sklapanje granskog kolektivnog ugovora za sektor trgovine.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel izrekao je zahtjeve SSSH koji su tijekom prosvjeda mailom poslani Vladi RH.

Zahtjevi SSSH su: nadzor nad potporama za očuvanje radnih mjesta, bolja organizacija rada, a ne smanjivanje plaća, kontrola primjene kolektivnih ugovora, provođenje Europskog stupa socijalnih prava, minimalna plaća u iznosu 4.000 kuna, veći porezi za bogate, a manji za radnike, jačanje javnog zdravstva, pravedniji mirovinski sustav, bolje i dostupnije obrazovanje – za sve generacije, više digitalnih ustroja, a manje gradova i općina, investicije za industriju 21. Stoljeća, te poticanje domaće proizvodnje i poljoprivrede.

- Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze kroz krizu. Veliki benefit krize trebao bi biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, a uvoz samo nužda. Ova je kriza probudila sve aveti neoliberalnog kapitalizma, koji u svakoj krizi vidi priliku za profiterstvom, nepoštivanjem i umanjivanjem prava radnika. Dokaz tome je naš socijalni partner HUP, koji je u dogovoru s Vladom skkovao plan mjera putem kojih će podijeliti privatnim poduzetnicima više desetaka milijardi kuna, i onda kao „šlag na tortu“ tražiti izmjene zakona o radu, u svoju korist i u korist Vlade. SSSH je pravovremeno reagirao kada je prvi inzistirao na transparentnoj objavi imena poslodavaca koji su iskoristili potporu Vlade. Pandemija mora biti prilika da gradimo bolje društvo. SSSH i njegovi udruženi sindikati bit će prvi na braniku prava radnika i boriti se i izboriti za rad po mjeri čovjeka, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

SSSH je uživo preko svoje Facebook stranice prenosio prosvjed, a možete ga pogledati na poveznici:
https://www.facebook.com/SavezSamostalnihSindikataHrvatske/videos/538738523505561/

SSSH je za Međunarodni praznik rada poslao poruku kako je ova kriza prilika da jasno kažemo da nema povratka na staro, nego da je vrijeme za novi smjer društvenog i ekonomskog razvoja. On mora biti socijalno pravedniji, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta.

Novi smjer potreban je i na globalnoj i na europskoj razini, ali ona je odavno nužan i realno moguć i u Hrvatskoj. Iako o tome kao i o životu nakon korona-krize, tek predstoje ozbiljne rasprave, već možemo podsjetiti na niz politika i mjera koje smo i ranije zagovarali, a koje su važni koraci u pravom smjeru.

Novi smjer društveno-ekonomskog razvoja mora biti temeljen na načelima ekonomske demokracije i socijalne pravednosti. Vodeći računa podjednako o ekonomskoj i socijalnoj dimenziji, javne politike moraju jačati solidarnost i socijalnu koheziju, te smanjivati siromaštvo i socijalnu nejednakost.

Niti jedan od ovih koraka, pa niti svi oni zajedno, nisu dovoljni da riješe probleme i nepravde sadašnjeg društveno-ekonomskog poretka. No mogli bi biti prvi korak u tom smjeru, kao i u otvaranju ozbiljnog dijaloga o društvu budućnosti koje bi bilo ekonomski uspješnije, socijalno pravednije i ekološki održivije od današnjeg.

Iz medija:

SSSH nakon prvog internetskog prosvjeda ponovio svojih 12 zahtjeva _n1info.com

Virtualni prosvjed za Praznik rada _vijesti.hrt.hr

VIDEO: Održan prvosvibanjski sindikalni internet-prosvjed pod geslom 'Radnicima hvala, ali prvo prava' _jutarnji.hr

Međunarodni je praznik rada - ove godine bez graha, ali uz virtualni prosvjed "Radnicima hvala - ali prvo prava!" _dnevnik.hr

Za 1. maj održan internet prosvjed: Sindikati iznijeli 12 zahtjeva Vladi i poslodavcima _kaportal.net.hr

Savez samostalnih sindikata Hrvatske organizirao je e-prosvjed preko Facebooka i zoom-a _pixsell.hr

Održan prvosvibanjski sindikalni internet-prosvjed pod motom: Radnicima hvala, ali prvo prava _kanal-ri.hr 

'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu' _sbplus.hr

SSSH organizirao e-prosvjed "Radnicima hvala - ali prvo prava!" _hina.hr _galerija

Sindikati prosvjeduju preko interneta: Imaju 12 zahtjeva _24sata.hr

Za 1. Maj održan internet prosvjed: Sindikati iznijeli 12 zahtjeva Vladi i poslodavcima _rtl.hr

Održan internet-prosvjed, sindikati iznijeli 12 zahtjeva vladi, saboru i poslodavcima _index.hr

Sindikati su, zbog korone, za Praznik rada održali prvi internet-prosvjed. Vladi su poslali 12 zahtjeva _telegram.hr

Održan prvi sindikalni internet-prosvjed u Hrvatskoj: Radnicima hvala, ali prvo prava! _tportal.hr

Održan e-prosvjed SSSH-a: Radnicima hvala - ali prvo prava! _h-alter.org

Sindikati postavili zahtjeve Vladi: Hitno uvedite sustav kontrole državnih potpora _vecernji.hr

RADNICIMA HVALA, ALI PRVO PRAVA! Danas e-prosvjed u povodu Međunarodnog praznika rada. Sindikalist Slobodan Kapor: "NEKI POSLODAVCI SU DOBILI DRŽAVNU POMOĆ I OTPUŠTALI RADNIKE" _glasistre.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom