PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiOtvoreno pismo predsjedniku Vlade: Povucite prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

Zagreb, 27. lipnja 2018. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i Hrvatska udruga radničkih sindikata uputili su danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću sa zahtjevom da zaustavi postupak donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti u obliku u kojem je pušten u proceduru.

Obrazlažući razloge zbog kojih na Gospodarsko-socijalnom vijeću nisu podržale predloženi Zakon, sindikalne središnjice istaknule su kako se njime neće ostvariti ciljevi zbog kojih je pokrenuto donošenje ovog Zakona, kako nije izrađena procjena učinaka propisa te kako Zakon ne poštuje ustavna i zakonska načela o zdravstvu kao javnoj službi, već umjesto toga djelatnost zdravstva pretvara u privatnu praksu i poduzetništvo, nudeći u njemu turističke i ugostiteljske usluge.

Ključna zamjerka sindikata novom prijedlogu Zakona jest uvođenje instituta privatne prakse u ordinaciji i napuštanje sustava koncesija. Na ovaj način, nastavlja se privatizacija primarne zdravstvene zaštite, a takav je model u brojnim zemljama rezultirao smanjenjem kvalitete i dostupnosti usluga za korisnike. Uz to, prijedlog Zakona ne donosi nikakve pomake u ostvarenju niza ciljeva zbog kojih je pokrenuto njegovo donošenje, kao što su jačanje preventivnih djelatnosti, unapređenje sekundarne zdravstvene zaštite, povećanje efikasnoti hitne medicine i poboljšanje uvjeta rada zdravstvenih radnika.

Cijeli tekst otvorenog pisma možete pročitati ovdje.

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE