PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiOtvoreno pismo SSSH i SMH-IS-a predsjedniku Vlade RH: Prekinite agoniju radnika Uljanik Grupe!

Zagreb, 13. ožujka 2019. – Nakon najave kako će Vlada RH još jedanput odgoditi odlučivanje  o sudbini Uljanik Grupe i brodogradnje u Hrvatskoj, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat uputili su predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću otvoreno pismo u kojemu mu poručuju da hitno prekine agoniju i donese odluku, jer uskoro neće imati o čemu odlučivati -  neće biti radnika, ali će troškovi ostati.

Otvoreno pismo u cijelosti pročitajte u nastavku:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Nakon najave kako će Vlada RH još jedanput odgoditi odlučivanje  o sudbini Uljanik Grupe i brodogradnje u Hrvatskoj, Vama i Vašim koalicijskim partnerima poručujemo: prekinite ovu agoniju i hitno donesite odluku jer uskoro nećete imati o čemu odlučivati – nećete imati radnike, ali će vam troškovi ostati! U posljednjih je šest mjeseci već gotovo 1.800 visokokvalificiranih radnika otišlo, a na isto se spremaju i preostali, jer svojoj djeci ne mogu osigurati kruh. No, politička elita to očito ne može razumjeti.

Vlada RH sada može birati između skupog stečaja bez odabranog strateškog partnera i nešto skupljeg restrukturiranja sa strateškim partnerom, te uz prethodno međufinanciranje (za tri plaće i materijal za dovršetak započetih brodova), dok jaružalo za Jan de Nul Grupu treba dovršiti u posebnom postupku (u protivnom će samo to Proračun stajati 125 umjesto 14 milijuna eura). No, nemoguće ga je dovršiti bez radnika!

Jasno je da je sada zadnji čas za odluke, no podsjećamo kako Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat (SMH-IS) već godinama upozorava na stanje u Uljanik Grupi, propuste prethodne Uprave i izostanak nadzora nad izdanim državnim jamstvima, te je o tome održao nekoliko konferencija za novinare, no bez rezultata. Svaka dobro uređena država sindikalna upozorenja shvaća ozbiljno i provodi dodatni nadzor, ali ne i naša. A sada se račun ponovo ispostavlja radnicima.

Također podsjećamo kako SSSH i SMH-IS kontinuirano traže razvijanje instrumenata potpore hrvatskoj brodogradnji u skladu s pravilima EU – imali ste vremena naučiti kako  to rade druge članice EU s uspješnom brodogradnjom. Bez takve potpore (poput tzv. jamstvenog fonda) nemoguće je proizvoditi brodove koji na globalnom tržištu mogu konkurirati brodovima iz država koje ne poštuju ova pravila već subvencioniraju svoju proizvodnju, poput Južne Koreje i dr.  Gašenjem brodogradnje Hrvatska će izgubiti jedan od svojih rijetkih, svjetski poznatih i cijenjenih proizvoda velike složenosti i s visokom dodanom vrijednošću.

Koalicijski partneri sada kalkuliraju kako se ne bi previše izložili odnosno kako bi profitirali iz svakog mogućeg ishoda. Poručujemo im kako neki od njih nisu ni bili oporba i snose značajnu odgovornost za odluke prethodnih vlada za stanje u hrvatskoj brodogradnji, te stoga skrivanje iza glavnog partnera i ucjenjivanje smatramo kukavičkim.

Gospodo, hitno donesite odluku i prekinite agoniju!

Iz medija:
SSSH i Sindikat metalaca od Plenkovića traže hitno donošenje odluke o Uljaniku _n1info.com

Vezane vijesti:
Odgoda otvaranja stečaja 3. maja do 28. ožujka, račun i dalje blokiran s 91 milijun kuna _novac.jutarnji.hr

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE