PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiOtvoreno pismo SSSH predsjedniku Vlade RH: Odustanite od hitnog postupka usvajanja „paketa“ od šest zakona!

Zagreb, 4. listopada 2019. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću sa zahtjevom da odustane od hitnog postupka usvajanja „paketa“ od šest zakona.

SSSH još jednom ističe kako je nezadovoljan ponovnim izigravanjem volje birača od strane vlasti neraspisivanjem traženog referenduma na kojem bi hrvatski birači imali priliku izjasniti se o tome što smatraju proračunskim prioritetima vezanima uz mirovinski sustav, no predan je vladavini prava i poštuje odluku jer je ona u području odgovornosti Vlade i saborske većine.

Međutim, SSSH-u nije prihvatljivo istovremeno upućivanje „paketa“ od šest zakona u hitni postupak te u otvorenom pismu predsjedniku Vlade RH argumentirano obrazlaže zašto bi bilo racionalno odustati od toga te provesti prethodnu procjenu učinaka izmjena tih zakona.

SSSH upozorava kako radnici nisu objekti eksperimenata već subjekti produktivnog stvaranja nove vrijednosti, što im treba jamčiti dostojanstveni život tijekom radnog vijeka te  u mirovini, te stoga zaslužuju usvajanje propisa kvalitetnim i odgovornim postupkom i tek po cjelovitoj procjeni učinaka. Najava izmjene još nekih propisa osim ZOMO-a potvrda je našoj dugogodišnjoj tvrdnji kako se rješavanje problema mirovinskog sustava ne svodi (samo) na ZOMO, već se nalazi (i) u drugim propisima kojima se uređuje tržište rada.

Međutim, izmjena i primjena ZOMO-a istovjetna referendumskom pitanju inicijative 67 je previše, ni na koji način ne ovise o tim drugim propisima. Upravo je prethodna izrada nužnih analitičkih podloga i provedba procjene učinaka propisa jamstvo kvalitete i održivosti propisa. Također, za provedbu predloženih izmjena nije dovoljno izmijeniti samo sada predložene zakone, već isto zahtijeva usklađivanje i niza drugih propisa uključujući,  primjerice, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, neki propisi u poreznom sustavu, mjere aktivne politike zapošljavanja i dr.). Mogućnost dužeg rada izazov je i za kompanije i za tržište rada i za sustave socijalne sigurnosti, te zahtijeva pažljivi odabir politika i mjera kako se ne bi postigao suprotan učinak te prethodnu a ne naknadnu ocjenu učinaka propisa, kako je to sada predviđeno.

Nadalje, predložene izmjene ne prave razliku između različitih djelatnosti, a trebale bi, te SSSH drži da je važno izmjenama predvidjeti prijelazna razdoblja kako bi se uspješno upravljalo ljudskim potencijalima (već zaposlenih i onih koji u sljedećim godinama stižu na tržište rada) odnosno potrebama sustava.

Pri cjelovitom sagledavanju mogućih rješenja kojima bi se ostvarili navedeni ciljevi, potrebno je, između ostaloga, razmotriti i samu opravdanost zakonske norme koja propisuje automatski prekid radnog odnosa zbog toga što je radnik navršio određenu dob, odnosno stekao uvjete za mirovinu. U većini zemalja članica Europske unije tako ne postoji zakonska odredba o automatskom prekidu radnog odnosa zbog razloga dobi i/ili stjecanja uvjeta za mirovinu, što potvrđuje da je potrebno preispitati vezu između prava na mirovinu i prava na rad, odnosno utvrditi postoje li i dalje argumenti koji su u prošlosti naveli zakonodavca u Hrvatskoj da ova dva prava stavi u čvrsti međuodnos u kojem se nalaze u trenutnom radnom i mirovinskom zakonodavstvu.

Vezano uz najavljenu izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, SSSH očekuje od Vlade RH da odustane od ugradnje odredbe o naknadnoj procjeni učinaka nakon dvije godine jer takva obveza ne proizlazi iz Zakona o procjeni učinaka propisa  kao i stoga što u tom slučaju izmjene ne bi bile istovjetne referendumskom pitanju inicijative 67 je previše.

SSSH tvrdi kako je racionalno i odgovorno odustati od usvajanja izmjena „paketa“ od šest zakona u hitnom postupku, te kako je potrebno provesti prethodnu procjenu učinaka propisa i, prema potrebi, predvidjeti prijelazno razdoblje za primjenu za sve ili pojedine djelatnosti.

SSSH poziva Vladu RH da se ozbiljno i odgovorno pozabavi održivošću mirovinskog sustava i adekvatnošću mirovina na način da zajedno sa socijalnim partnerima definira koje je mjere  potrebno poduzeti (zakonodavne i nezakonodavne) i zašto (koji su očekivani mjerljivi učinci, minimalni i maksimalni), na koji način te mjere utječu jedna na drugu te posebice kakav je očekivani utjecaj takvih mjera na funkcioniranje tržišta rada te  koje je pokazatelje potrebno utvrditi i na koji način ih pratiti kako bi se utvrdilo ostvaruju li se pozitivni učinci i na mirovinski sustav i na tržište rada.

Otvoreno pismo donosimo u cijelosti.

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.