PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiOtvoreno pismo SSSH predsjedniku Vlade RH u vezi minimalne plaće

Otvoreno pismo SSSH predsjedniku Vlade RH u vezi minimalne plaće

Zagreb, 6. prosinca 2017. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u vezi s minimalnom plaćom i predloženim Zakonom o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći.

SSSH  pozdravlja što je Vlada postala svjesna kako se zakon ne poštuje te što je prihvatila naš zahtjev za redefiniciju pojma minimalne plaće na način da u iznos minimalne plaće ne ulaze različiti dodaci tj. povećanja. Pri tome ponovno ističemo kako predloženo rješenje treba proširiti na način da se iz iznosa minimalne plaće isključe i povećanja plaće za otežane uvjete rada te povećanja plaće koja radniku pripadaju temeljem kolektivnog ugovora s proširenom primjenom.

Međutim, pored određenih pozitivnih pomaka, držimo kako predloženo rješenje u dijelu iznosa minimalne plaće i kompenzacijskih mjera za poslodavce nije prihvatljiv način niti dobar smjer, te apeliramo na Vladu RH da razmotri i uvaži naše argumente i prijedloge.

Zakon se donosi bez cjelovitih analitičkih podloga i ključnih podataka. Također, smatramo kako nema nikakvog razloga da minimalna plaća ne raste na 45 posto te očekujemo obrazloženje na koji način Vlada planira do kraja mandata doći do mininalne plaće s udjelom od 50 posto u prosječnoj.

Potpuno nam je neprihvatljiv prijedlog fiskalne olakšice za sve poslodavce koji isplaćuju minimalne plaće, temeljem kojega bi  bruto minimalna plaća kao trošak poslodavca u sljedećoj godini bila ne viša već niža od ovogodišnje i to za 113,00 kuna. Takav prijedlog nije ni ekonomski ni etički opravdan i zapravo nagrađuje sve  poslodavce  koji radnike „drže“ na minimalnoj plaći, čime ih sve potiče da to rade još više, kao i druge da to isto čine! Poruka je: plaćanje radnika minimalnom plaćom višestruko će vam se isplatiti!

SSSH je i dalje spreman  aktivno sudjelovati u svim najavljenim aktivnostima vezanima za minimalnu plaću i širi "paket" mjera i aktivnosti. Potrebno nam je cjelovito rješenje i politika plaća, te jačanje sustava kolektivnog pregovaranja. Vlada u tom smislu mora imati ulogu „osigurača“ i promicatelja kolektivnog pregovaranja na svim razinama. Hrvatska mora postati zemlja koja spašava i skrbi za sve svoje građane, ne samo za poduzetnike.

Tekst otvorenog pisma pročitajte OVDJE.

U poduzeću u kojem radim jednokratni dodatak (regres) je kolektivnim ugovorom:

utvrđen kao obveza
utvrđen kao mogućnost