SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPočeo s radom 8. kongres SSSH

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Počeo s radom 8. kongres SSSH

Opatija, 22. studenoga 2018. - Pod motom ZA rad po mjeri čovjeka danas je u Opatiji počeo s radom Osmi kongres SSSH, sindikalne središnjice kojaokuplja 107.000 članova radnika u svim sektorima hrvatske ekonomije,

Koncept Rad po mjeri čovjeka, koji će činiti okosniku kongresnih rasprava i programa rada za iduće mandatno rješenje, odgovor je SSSH na ubrzani pad kvalitete radnih mjesta u Hrvatskoj, degradaciju  radničkih prava i demografsku krizu. Koncept daje zaokruženu definiciju različitih dimenzija koje čine  kvalitetno radno mjesto, kao i konkretnih zahtjeva prema poslodavcima i Vladi za koje će se SSSH zalagati u sljedećem mandatnom razdoblju.

- Na ovom konceptu želimo okupiti širu koaliciju svih onih koji vjeruju kako rad mora služiri čovjeku,a radničkim pravima treba vratiti mjesto u društvu koje im pripada. Radnička prava moraju biti shvaćena i priznata kao prava koja pripadaju svima nama i kojima se kao društvo ponosimo.Svatko ima pravo biti čovjekom i na radnome mjestu, središnja je poruka upućena s otvaranja Kongresa.

Osmi kongres čini 115 zastupnika koji predstavljaju članove 24 sindikata udružena u ovu sindikalnu središnjicu. U radu Kongresa sudjeluje i sam vrh europskog sindikalnog pokreta, uključujući glavnog tajnika ETUC-a Lucu Visentinija i predsjednicu Radničke grupe EGSO-a Gabriele Bischof, kao i predstavnici sindikalnih središnjica iz desetak europskih zemalja.

Kao najviše tijelo odlučivanja, Kongres SSSH usvaja IZvještaj o radu u prethodnome mandatnom razdoblju, bira predsjednika SSSH te usvaja program rada za sljedeće razdoblje.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom