SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPodrška Sindikata umirovljenika prosvjedu mladih – dosta je robovskog rada

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Podrška Sindikata umirovljenika prosvjedu mladih – dosta je robovskog rada

Zagreb, 13. rujna 2017. - Sindikat umirovljenika Hrvatske javno je izrazio podršku prosvjedu „Od mjere do barijere – Mladi vrijede više“, kojim se traži ukidanje mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa i vraćanje pripravništva, kao i vraćanje rada na neodređeno.

- Analize su pokazale kako ova mjera nema pozitivan utjecaj na stvarno zapošljavanje mladih (samo 12% korisnika ostaje kod poslodavca kod kojeg su se osposobljavali), no unatoč tome ona i dalje ostaje najkorištenija mjera aktivne politike zapošljavanja. A mladi odlaze preko granice.

Loše zamišljen i loše provedeno stručno osposobljavanje mladih za posljedicu ima obezvrjeđivanje rada i dostojanstva mladih. Iznos novčane pomoći od samo 2.620,80 kn koju Hrvatski zavod za zapošljavanje isplaćuje korisnicima ove mjere nije dovoljan kako bi mladi samostalno pokrili životne troškove, te su stoga i dalje financijski ovisni o svojim roditeljima. Time se stvaraju dodatne nejednakosti među mladima, te se osobe slabijeg imovinskog statusa stavlja u još nepovoljniji položaj.

Žalosna je činjenica da ova mjera nije radni odnos, što znači da mladi imaju sve odgovornosti i obaveze prema poslodavcu, ali nemaju nikakva prava koja proizlaze iz radnog odnosa,  kao što su pravo na bolovanje ili porodiljni dopust. Još je žalosnija činjenica da ovu mjeru sve češće koriste poslodavci koji mogu pošteno platiti rad svojih radnika, uključujući doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a umjesto njih plaća ih država, odnosno građani. Mladi nemaju pravo na kredit, na kupnju stana, na obitelj.

Ta je mjera rezultirala rušenjem cijene rada, stvaranjem tržišta jeftine i podcijenjene radne snage, te je produbila jaz unutar društva. Nestabilni i potplaćeni poslovi za posljedicu imaju i niže doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i presuđenu budućnost u starosti – u siromaštvu. Samo sigurno zaposlenje i dostojanstvene plaće mogu omogućiti dostojanstven život i dostojanstvenu mirovinu.

 

 

Što, osim plaće, najviše utječe na vaše zadovoljstvo radnim mjestom:

Radno opterećenje koje ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje
Mogućnost učenja i napredovanja
Sigurnost radnog mjesta (vrsta ugovora)
Pravedno postupanje, poštivanje i mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka
Razumno i predvidljivo radno vrijeme