SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPonovno odgođena odluka o stečaju Trećeg maja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Ponovno odgođena odluka o stečaju Trećeg maja

Rijeka, 17. travnja 2019. (hrt.hr/nacional.hr/sssh) - Trgovački sud u Rijeci odgodio je odluku o pokretanju stečaja za Treći maj. Novo ročište zakazano je za 5. lipnja. Prolongiranje današnjeg ročišta zatražio je Treći maj "s obzirom na moguće zaključivanje poslova u kratkom roku".

Sutkinji je trebalo sat vremena da sasluša argumente nove Uprave i stečajnog upravitelja.

Video prilog pogledajte OVDJE.

Kako piše nacional.hr, prenoseći riječi direktora 3. maja Edija Kučana, hladni pogon 3. maja sada stoji oko 7,5 milijuna kuna na mjesec. Na pitanje postoji li model privremenog financiranja, Kučan je rekao da su mjerodavnom ministarstvu ponuđena moguća rješenja. Rekao je da je na nedavnom sastavnu kod premijera bilo riječi o kineskim parterima te da smatra da 3. maj bez partnera neće moći funkcionirati. Naveo je da se kineski partneri očekuju u 3. maju potkraj travnja ili u početku svibnja, dodavši da smatra da ni to neće biti dovoljno za brzo rješenje problema. Naglasio je da bi privremeno financiranje moglo omogućiti pokretanje proizvodnje i da brodovlasnike zanima što se točno događa s brodogradilištem. Rekao je kako namjerava službe bez kojih 3. maj ne može funkcionirati, a bile su izdvojene nakon ulaska 3. maja u Uljanik grupu, vrate u okrilje 3. maja.

Sve se svodi na privremeno financiranje, kazala je sutkinja i pitala u kojemu bi se roku to moglo postići, na što je Kučan kazao da je potrebno najmanje 30-ak dana. Bez privremenog financiranja nemamo šanse, rekao je dodavši da će pokrenuti razgovore i tražiti očitovanje s ministarstvima gospodarstva i financija.

Sindikalni povjerenik SMH-IS-a u 3. maju Juraj Šoljić je naveo da je novi direktor Edi Kučan prionuo poslu, razgovara s brodovlasnicima te treba samo malo dobre volje od strane države. Rekao je da svi brodovlasnici žele završiti brodove u 3. maju, te da je Kučan uspio ugovoriti i neke nove manje poslove.

- Nedostaje nam još vremena, radi se na ugovaranju još manjih poslova, rekao je Šoljić te se suglasio s odgodom ročišta za dodatnih 30-ak dana.

* * *

Na pitanje o potencijalnom interesu Kineza za Uljanik i Treći maj odgovarao je u emisiji A sada Vlada ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

- Nadam se da ćemo brzo znati. To je vjerojatno zadnja šansa da se nešto napravi. Ako postoji bilo kakva mogućnost da kinesko brodogradilište uđe u ovaj aranžman - ono će ući. Ako nema - onda neće. Prepustimo to njima, kazao je tom prilikom.

Snimku emisije pogledajte OVDJE.

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom