SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPoruka SSSH Europskoj komisiji: smanjivanje plaća ekonomski neopravdano i kontraproduktivno

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Poruka SSSH Europskoj komisiji: smanjivanje plaća ekonomski neopravdano i kontraproduktivno

Zagreb, 3. lipnja 2014. - Povodom jučerašnje objave preporuka Europske komisije Republici Hrvatskoj u sklopu Europskog semestra 2014., Savez samostalnih sindikata Hrvatske izdao je priopćenje u kojemu se ističe da se mjere smanjivanja proračunskog deficita ne smiju provoditi linearno, već je nužno voditi računa o njihovom utjecaju na pojedine skupine stanovništva, kao i na sam ekonomski oporavak.

SSSH se ne slaže s povećanjem dobi za umirovljenje na 67 godina, pa tako ni sa skraćivanjem prijelaznog razdoblja, budući da isto u Hrvatskoj još uvijek nije opravdano demografskim kretanjima, te da zanemaruje preporuku same Europske komisije da je pri produženju radnog vijeka nužno voditi računa o prethodnom stvaranju mogućnosti za starije radnike da zaista i ostanu na tržištu rada, jer će u suprotnome očekivani učinci na mirovinski sustav i javne financije izostati.

Buduće promjene radnog zakonodavstva moraju se donositi isključivo u suglasnosti sa socijalnim partnerima, a imajući u vidu činjenicu da je hrvatsko tržište rada u ovom trenutku već jednako fleksibilno poput npr. njemačkog. Stoga svaka daljnja reforma tržišta rada ne može biti vođena samo ideološkom tvrdnjom o potrebi daljnje fleksibilizacije, već mora biti temeljena na konkretnim podacima i analizama o tome koji instituti, i iz kojih razloga, predstavljaju objektivni problem za gospodarstvo.

S obzirom na preporuku EK o potrebi „preispitivanja sustava određivanja plaća“, SSSH ističe da se neto plaće u RH u posljednjih pet kriznih godina nisu realno povećavale, te da su time radnici podnijeli najveći teret krize. Stoga bi svako daljnje smanjivanje neto plaća bilo ekonomski neopravdano i kontraproduktivno.

Umjesto toga, Vlada se treba ponajprije posvetiti ukidanju svih administrativnih prepreka koje koče poboljšanje investicijske klime, kao i poboljšanju kvalitete i učinkovitosti javne uprave i pravosuđa, uključujući očuvanje neovisnosti sudstva od politike, budući da se radi o reformama koje će imati daleko veći i izravniji učinak na pokretanje ekonomije i fiskalnu konsolidaciju od reforme tržišta rada.
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom