SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPotpisan novi Sporazum o osnivanju GSV-a, GSV nastavlja s radom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Potpisan novi Sporazum o osnivanju GSV-a, GSV nastavlja s radom

Zagreb, 11. ožujka 2020. - Nakon što je Izvršni odbor SSSH u veljači 2020. prihvatio prijedlog za potpisivanje novoga Sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnoga vijeća (GSV), kao i prijedlog o povratku SSSH u rad ovoga tripartitnoga tijela, predsjednik SSSH Mladen Novosel danas je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava potpisao Sporazum. Sporazum su potpisali i predsjednik NHS-a Krešimir Sever, predsjednica HUP-a Gordana Deranja i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, u ime Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik MHS-a Vilim Ribić učinio je to dan ranije.

SPORAZUM O OSNIVANJU GOSPODARSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA

Među ostalim, potpisnici Sporazuma su se obvezali da će javne politike, nacionalne strategije, nacrti zakona, propisa, programa i drugi dokumenti prije upućivanja u Vladu biti razmotreni na Vijeću, odnosno odgovarajućim radnim tijelima, a u skladu s Programom rada Vijeća.

Posljednjih 19 mjeseci tripartitni socijalni dijalog vođen je bez GSV-a (sindikati su ga napustili u srpnju 2018. zbog neuvažavanja rezultata reprezentativnosti od 7. lipnja 2018.), sudjelovanjem predstavnika socijalnih partnera na konzultativnim sastancima, u povjerenstvima, u radnim skupinama za izradu niza važnih propisa, očitovanjem na dostavljene prijedloge propisa i drugih akata, kroz e-savjetovanje (savjetovanje sa zainteresiranom javnošću) i dr. No, izostanak institucionalnog socijalnog dijaloga ipak se osjećao.

Dodatno, SSSH, NHS i MHS raskinuli su stari Sporazum 23. svibnja 2019. godine i od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića zatražili da u interesu stvaranja uvjeta za iskreni, uvažavajući i ravnopravan socijalni dijalog Vlade i socijalnih partnera, razriješi dužnosti ministra rada Marka Pavića. Naime, ministar je kompromitirao socijalni dijalog u svim područjima svoje odgovornosti do te mjere da nikakva suradnja nije bila moguća. Posljednje trunke povjerenja potrošio je manipulacijama vezano uz mirovinsku reformu, te lažima i antikampanjom, odnosno zastrašivanjem građana tijekom referendumske inicijative „67 je previše“. U srpnju 2019. razriješen je dužnosti ministra rada, dok je novim ministrom rada imenovan Josip Aladrović, dotadašnji ravnatelj HZMO-a, koji je početkom veljače 2020. i uputio socijalnim partnerima poziv za konzultativni sastanak u vezi s mogućim nastavkom rada GSV-a.

SSSH je naveo nekoliko pitanja koja treba početi rješavati poput uvođenja nadzora nad primjenom proširenih kolektivnih ugovora, razvoja sustava industrijskih odnosa, povrata i podjele sindikalnih nekretnina (prema Sporazumu sindikalnih središnjica iz 2010.) i dr. jer je obnova povjerenja nužna pretpostavka obnove rada GSV-a.

Slijedi sjednica GSV-a, a hoće li sklapanje novoga Sporazuma uistinu značiti i promjenu načina rada ostaje da vidimo.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom