SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPotpisan sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Potpisan sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba

Zagreb, 28. prosinca 2017. (politikaplus.com/sssh) - Nakon četiri  godine stanke  Gospodarsko-socijalno  vijeće Grada  Zagreba  započinje s radom. Sporazum o ponovnom formiranju GSV-a u srijedu u  zgradi  Gradske uprave  potpisali su gradonačelnik  Grada Zagreba  Milan Bandić, Darko  Kleinberger iz Nezavisnih  hrvatskih sindikata,  Đurđica Kahlina iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, Miroslav Hraščanec iz Hrvatske udruge radničkih sindikata, te Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca. Sporazum  stupa na snagu  u roku osam dana nakon objave u "Narodnim novinama", a u najkraćem roku će se imenovati članovi  novog  Gospodarsko-socijalnog vijeća, te će se prvi sastanak održati 22 siječnja 2018 godine.

„Razlog osnivanja Gospodarsko-socijalnog vijeća je prije svega radi uspostave  i razvitka tripartitnog dijaloga, promicanja i zaštite  socijalnih i gospodarskih prava, odnosno interesa radnika i poslodavaca, vođenja usklađene gospodarske politike, socijalne, porezne i razvojne, te poticanja sklapanja Kolektivnih ugovora na području Grada Zagreba, te razmatranja ostalih pitanja od zajedničkog interesa svih socijalnih partnera “, pojasnio je  gradonačelnik Bandić. Naglasio je kako je socijalni dijalog preduvjet funkcioniranja jednog razvijenog demokratskog društva

Predstavnici sindikata i  Hrvatske udruge poslodavaca izrazili su zadovoljstvo početkom ponovnog rada  GSV-a.

„Nakon četiri godine ponovno se sastajemo da bi potpisali Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba. Zadnju  sjednicu ovo vijeće je imalo 13. prosinca 2013. godine. Nadam se da ćemo nastaviti raditi kao i prethodnih godina, a tema o kojima ćemo razgovarati je doista puno“, rekla je  Kahlina.

Direktor  HUP-a Davor Majetić je rekao kako je poznato što Zagreb znači hrvatskoj ekonomiji i početak rada GSV-a je važAN za sve, osobito radnike i poslodavce u gradu Zagrebu. Naglasio je kako se često ignoriraju Gospodarska–socijalna vijeća  u županijama i gradovima, a ona su značajnija od onih na nacionalnoj razini, jer se razgovara o konkretnim problemima.

„Ovo je je jedan dobar put da se krenemo razgovarati o tome kako Zagreb učiniti konkurentnijim za zapošljavanje, za investicije, za naše mlade da se zadrže u Zagrebu“, rekao je Majetić

Predstavnik Nezavisnih  hrvatskih sindikata Darko Kleinberger je naglasio kako je Zagreb vodeći  grad u Hrvatskoj  i dobro je da ima Gospodarsko-socijalno vijeće.

Na upit novinara gradonačelnik Bandić nije htio komentirati tko je kriv što GSV nije radio četiri godine, te je rekao kako je samo bitno da se potpisom ovog sporazuma okreće nova stranica. Naglasio je kako je socijalni mir i partnerstvo preduvjet opstanka grada Zagreba i Hrvatske.

No, Đurđica Kahlina smatra da je  problem bio na strani jedne sindikalne središnjice iz koje je bio  tadašnji predsjednik GSV-a koji nije sazivao sastanke, te je dodala da je GSV imao veću podršku gradonačelnika nastavio bi funkcionirati, ali to se više neće ponoviti. Što se tiče od  nekih bitnih tema za sindikate rekla je da će na sastancima GSV-a biti riječi i o Zagrebačkom holdingu, predškolskim ustanovama, proračunu grada, neregistriranoj djelatnosti, radu na crno u Zagrebu.

 

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM