SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPotpora Saveza samostalnih sindikata Srbije Inicijativi 67 je previše

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Potpora Saveza samostalnih sindikata Srbije Inicijativi 67 je previše

Zagreb, 26. travnja 2019. - Najveća sindikalna središnjica Srbije Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS)  uputila je pismo potpore Inicijativi 67 je previše.

U pismu, kojega potpisuje predsjednik Ljubisav Orbović, ističe se kako su dosadašnje reforme mirovinskih sustava u zemljama regije bile iznuđene i kako one nikako ne predstavljaju rezultat usklađene strategije razvoja toga područja. SSSS dalje tvrdi kako se reforme uglavnom provode bez socijalnoga dijaloga i bez stvarnoga sudjelovanja socijalnih partnera, te kako ne zadovoljavaju osnovni razlog promjena, a to je poboljšanje materijalnog položaja umirovljenika, nego vode ugrožavanju ili smanjivanju prava i mogućnosti sadašnjih i budućih umirovljenika.

SSSS napominje kako vlade propisuju pogrešnu terapiju za navodnu „održivost mirovinskoga sustava i adekvatnost mirovina“: pooštravanje uvjeta za stjecanje prava na mirovinu i podizanje starosne granice na 67, te dodaje: „a kako je životni vijek na našim prostorima kraći u odnosu na prosjek u EU i kako nam sve više mladih u potrazi za boljim životom odlazi u svijet, pitamo se tko će mirovine i dočekati“.

SSSS daje punu potporu Inicijativi, zahtjevima i planovima u borbi za „mirovinski sustav na koji se građani Hrvatske mogu osloniti“ te je uvjeren u uspjeh, kao što je to bio slučaj i s ranijim referendumskim inicijativama sindikata.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom