SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPovećanje plaća znači i povećanje mirovina

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Povećanje plaća znači i povećanje mirovina

Zagreb, 24. travnja 2017. - Zajednička prvomajska konferencija za novinare Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata održana je danas u Radničkom domu. Predsjednici SSSH i NHS-a Mladen Novosel i Krešimir Sevet, te glavna tajnica MHS-a Mirela Bojić još jednom su podsjetili na makroekonomske pokazatelje koji ide u prilog sindikalnome zahtjevu za povećanjem plaća radnika u privatnom i javnom sektoru. Napomenuli su kako je, slijedom toga, vrijeme i za oporavak radnika. Pozvali su građane Slavonije da se pridruže središnjome prosvjednome obilježavanju Međunarodnog praznika rada u Slavonskome Brodu.

Davnih su godina građani Hrvatske selili u Slavoniju za boljim životom, jer je Slavonija bila obećana zemlja. Danas vlakovima, autobusima i svim drugim prijevoznim sredstvima radnici, građani Hrvatske svih dobi, a posebice mladi ljudi, odlaze iz Slavonije. Slavonija je postala regija iseljavanja, a Slavonski Brod mjesto u kojemu je prekomjerno zatrovan zrak, a država ništa nije ništa učinila po tom pitanju.

Za tjedan dana, 1. svibnja, točno u 8 sati, sa zagrebačkog Glavnog kolodvora kreće vlak solidarnosti koji će spojiti Zagreb sa Slavonijom s porukom kako su radnici motor razvoja Hrvatske, a Hrvatska vlak bez voznog reda. U vlak će moži uću samo oni koji će imati, samo za tu priliku tiskanu kartu, a koja se može dobito kod organizatora aktivnosti - SSSH, MHS-a i NHS-a.

- Da bi se ljudi vratili u Hrvatsku i ne bi imali razloga za odlazak, ove godine tražimo povećanje plaće kroz sustav kolektivnih ugovora, minimalna plaća mora se povećati na najmanje 50 posto prosječne hrvatske plaće, a u minimalnu plaću poslodavci ne smiju ubacivati sve zakonski utvrđene dodatke, rekao je Mladen Novosel, dodavši dok to poslodavci ne shvate, u Hrvatskoj nema oporavka. 

- Ako poslodavci ne shvate kako je prosvjed u Slavonskom Brodu prosvjed ZA bolju Hrvatsku, prosvjed koji nas vodi ka zajedničkom cilju, budite uvjereni da svaki sljedeći prosvjed i svaki sljedeći štrajk će biti PROTIV Vlade i mogih poslodavaca - zaključio je.

- Povećanje plaća značit će i povećanje mirovina, rekao je Krešimir Sever, naglasivši kako nema stabiliziranja mirovinskog sustava s produljenjem roka za odlazak u mirovinu nego tek kroz stabilna i dostojna radna mjesta i stabilne i solidne plaće. Jedino tako će se povećavati uplate u mirovinski sustav.

Sadašnji odnos radnika i umirovljenika, koji iznosi 1:1, trebali bi poboljšati mladi, obrazovani ljudi, no oni odlaze, ponajprije zbog malih plaća, nema kvalitetnih radnih mjesta, već ih se, kako je upozorila Mirela Bojić, sve više zapošljavanja u nesigurnim oblicima rada, rade za minimalnu plaću, što ponajviše dolazi do izražaja prilikom njihova stupanja u sustav SOR-a - stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

- U situaciji u kojoj zemlja ide naprijed i u kojoj mislimo da imamo i prostora i da konačno  trebamo vidjeti da radnici isprofitiraju nešto iz boljitka imamo svako pravo, a ovi s druge strane dužnost i obvezu prema tim istim radnicima da konačno daju bar dio tog kolača onome koji taj kolač stvara, a ne da sve uzme sebi. Ovo ide i Vladu i poslodavce, poručila je glavna tajnica MHS-a.

 

Iz medija:

VLAK SOLIDARNOSTI ZA VEĆE PLAĆE I RADNA MJESTA _net.hr

Sindikati za Praznik rada idu u Slavonski Brod _tportal.hr

Sindikati organiziraju prvomajski “vlak solidarnosti” prema Slavonskom Brodu _drum.hr

Prosvjed na Praznik rada ove godine u Slavonskom Brodu _dnevnik.hr

Sindikati organiziraju prvomajski „vlak solidarnosti“ prema Slavonskom Brodu _aa.com.tr

Sindikati: Vrijeme je za veće plaće radnicima _vijesti.hrt.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom