SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPredstavnici sindikalnih središnjica s ministrom financija o nastavku porezne reforme

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Predstavnici sindikalnih središnjica s ministrom financija o nastavku porezne reforme

Zagreb, 23. srpnja 2019. – U sklopu konzultacija o nastavku porezne reforme s relevantnim dionicima, predstavnike sindikalnih središnjica -  SSSH, NHS-a i MHS-a , u Ministarstvu financija, primio je ministar financija Zdravko Marić sa suradnicima.

Ministar Marić nije želio predstaviti konkretne mjere koje njegov resor planira dok ih ne oblikuje do kraja i ne predstavi predsjedniku Vlade, nakon čega će ih, kako je naglasio, uputiti u proceduru javnog savjetovanja.

Predstavnici sindikalnih središnjica iznijeli su svoje prijedloge, ali i probleme u praksi s nekim novim mjerama usvojenima krajem prošle godine, posebice s neoporezivom nagradom (do 5.000,00 kuna) za rezultate rada koja se umjesto jednom godišnje, prema Pravilniku o porezu na dohodak, može isplaćivati i mjesečno.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel i stručnjaci SSSH, među ostalim, naglasili su potrebu uvođenja treće stope poreza na dohodak odnosno vraćanje prve stope od 12 posto, naglasivši kako je prva stopa, od dvije, u visini 24 posto neprimjereno visoka. Sličnih su razmišljanja i predstavnici druge dvije sindikalne središnjice, uz neke konkretne prijedloge.

Predstavnici SSSH su predložili i niz mjera kojima se može utjecati na povećanje plaća i u privatnom sektoru, primjerice stvaranje poticajnog okruženja za kolektivno pregovaranje, nadzor nad primjenom proširenih kolektivnih ugovora i dr.

PRIJEDLOZI SSSH U SVEZI NASTAVKA REFORME POREZNOG SUSTAVA U 2019. GODINI

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom