SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPredstavnici sindikalnih središnjica s predsjednikom Vlade RH o izmjenama Zakona o radu, minimalnoj plaći i reguliranju rada nedjeljom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Predstavnici sindikalnih središnjica s predsjednikom Vlade RH o izmjenama Zakona o radu, minimalnoj plaći i reguliranju rada nedjeljom

Zagreb, 13. listopada 2020.(SSSH/vlada.gov.hr) – Na sindikalni zahtjev, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata sastali su se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, ministrom rada Josipom Aladrovićem  i suradnicima kako bi razgovarali o unapređenju socijalnog dijaloga, gospodarskim mjerama Vlade tijekom krize izazvane koronavirusom, izmjenama Zakona o radu, daljnjem rastu minimalne plaće te reguliranju rada nedjeljom.

Nakon sastanka, ministar rada Aladrović rekao je kako predstoji vrlo zanimljivo razdoblje s pregršt različitih tema, te to otvara mogućnost jačanja socijalnog dijaloga. Vezano uz izmjene Zakona o radu, rekao je kako postoje točke oko kojih se sindikati, poslodavci i Vlada bitno razilaze u mišljenjima, primjerice oko rada na određeno i neodređeno vrijeme, ali kako neslaganje o tim pitanjima ne znači da se, kao odgovorni partneri, ne slažu da treba stvoriti novi akt, koji će biti bolji i kvalitetniji. Najavio je i da će Vlada do 31. listopada donijeti Odluku o visini minimalne plaće u Hrvatskoj.

- U  Hrvatskoj se zakoni prečesto mijenjaju, a Hrvatska udruga poslodavaca, kada god ima potrebe za promjenama u radnom zakonodavstvu, maksimalno izbjegava kolektivno pregovaranje. Sindikati u konzultativnim sastancima o novom Zakonu o radu žele promijeniti smjer reguliranja odnosa radnika i poslodavaca u Hrvatskoj ka kolektivnim ugovorima. Kolektivnim ugovorima se vode i druge zemlje zapadne Europe, dok u Hrvatskoj postoje samo dva proširena sektorska kolektivna ugovora, rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Foto: vlada.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom