SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPredstavnici SSSH kod predsjednika Milanovića

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Predstavnici SSSH kod predsjednika Milanovića

Zagreb, 21. travnja 2020. (Ured predsjednika Republike/SSSH) - Povodom obilježavanja 30 godina djelovanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo SSSH u kojem su bili predsjednik SSSH Mladen Novosel, potpredsjednik za koordinaciju sa sindikatima iz sektora gospodarstva Željko Klaus i izvršna tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike Ana Milićević Pezelj.

Na sastanku, na kojemu su uz predsjednika sudjelovali predstojnik Ureda predsjednika Republike i savjetnik za europsku i vanjsku politiku Orsat Miljenić, posebni savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić te glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Nikola Jelić, razgovaralo se i o aktualnoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji u Hrvatskoj izazvanoj pandemijom koronavirusa, pri čemu su predstavnici SSSH upoznali predsjednika Milanovića sa svojim aktivnostima u cilju zaštite prava radnika u novonastaloj situaciji. Jednako tako, iznijeli su svoje primjedbe na dosadašnje mjere za pomoć gospodarstvu te su upozorili kako je iznimno važno da se u ovoj situaciji zaštiti domaća proizvodnja, da se osigura pravna sigurnost radnicima te da provođenje svih mjera bude transparentno kako bi se spriječile bilo kakve zlouporabe javnog novca.

- Zatvorene su uglavnom uslužne djelatnosti dok industrija i graditeljstvo većinom rade (u oba slučaja vlasništvo nije presudno) te, naravno, rade i  javne službe. Međutim, mjera potpore za očuvanje radnih mjesta dizajnirana je tako da je osnovni kriterij prihvatljivosti - poslodavac iz privatnog sektora, a u fokusu nisu radnici i očuvanje njihovih prihoda. Nadzor nad provedbom mjere, kako ne bi bilo zloupotreba javnog novca, trenutno nije osiguran te je SSSH još na sjednici GSV-a 27. ožujka 2020. zatražio javnu objavu poslodavaca kojima je potpora odobrena kako bi se osigurala transparentnost. Tamo gdje djeluju sindikati, stanje je bolje od onih sredina u kojima radnike nema tko štititi. Nadamo se kako će ovo stanje ipak što prije završiti i da će se gospodarstvo što prije pokrenuti, rekao je tom prilikom predsjednik SSSH.

Foto: Ured predsjednika Republike
 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom