SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiProsvjed protiv prijedloga mirovinske reforme 20. listopada!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Prosvjed protiv prijedloga mirovinske reforme 20. listopada!

Zagreb, 26. rujna 2018. -  Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata organiziraju prosvjed protiv Vladina prijedloga mirovinske reforme 20. listopada 2018. godine na Europskome trgu u Zagrebu s početkom u 12 sati!

Najavili su to predsjednici ovih triju reprezentativnih sindikalnih središnjica Krešimir Sever, Mladen Novosel i Vilim Ribić nakon održanog briefinga za novinare na kojemu su model koji predlažu sindikalne središnjice kroz usporedbu razlika s prijedlogom nacrta resornog ministarstva iznijeli Darko Šeperić iz SSSH i Robert Brozd iz MHS-a.

Kako je rekao predsjednik SSSH, briefing je organiziran kako bi sindikalna strana demistificirala kampanju koju ministar rada i mirovinskog sustava sustavno provodi mjesecima, govori kako će bez mirovinske reforme, njegovih prijedloga umirovljenici u budućnosti biti siromašni, mirovine biti manje za 500-600 kuna … govori isključivo samo ono što je posljedica promašaja bivših vlada, a na štetu građana.

- Svi zajedno se moramo izboriti za ostanak u Hrvatskoj i za perspektivu u Hrvatskoj. Ako to sada ne učinimo, neće učiniti nitko drugi. Mi želimo da radnici u Hrvatskoj rade za pristojne plaće, umirovljenici imaju pristojne mirovine i u mirovini provedu što duže živi i zdravi, a ne da ih još netko dodatno tjera raditi, poručio je, dodavši kako sindikalne središnjice od ministra očekuju pisano očitovanje na sindikalne stavove, što je dosada izostalo.

Pripreme i sve ostale aktivnosti vezane uz prosvjed su krenule, a o svakoj sljedećoj aktivnosti nakon prosvjeda javnost će biti obaviještena.

                                                                    *   *    *

Ono što je naglašeno jest  činjenica kako sindikalne središnjice nisu protiv poticanja ljudi na duži rad.

- Naprotiv, svakome tko može i želi ostati duže u svijetu rada, to treba i omogućiti, no jedno je omogućavati i poticati ljude, a drugo nametati opća pravila koja nisu realna, rekao je tijekom briefinga Darko Šeperić.

Naime, trenutno se nalazimo u prijelaznome razdoblju za izjednačavanje dobi za umirovljenje muškaraca i žena za starosnu mirovinu sa 65 godina života koje bi trebalo završiti 2030. godine.  Nakon toga je predviđeno novo prijelazno razdoblje za povećanje dobi koje bi bilo gotovo 2038. godine kada bi i muškarci i žene u Hrvatskoj išli u starosnu mirovinu s 67 godina života.

Vlada predlaže ubrzanje prvog prijelaznog razdoblja i da se već 2027. godine žene izjednače s muškarcima za odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina, a predlaže i ubrzanje drugog prijelaznog razdoblja tako sa svi idu u starosnu mirovinu sa 67 godina već 2031. godine.

Umjesto skraćivanja prijelaznih razdoblja sindikalne središnjice traže vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina, jer je očekivano trajanje života u RH znatno ispod prosjeka EU, a k tome je i u padu. I očekivano trajanje života u zdravlju nakon 65 godine dvostruko je niže od prosjeka EU (HR - 5,2 godina muškarci, a žene 4,9 godina – dok je europski prosjek oko deset godina).

Paralelno s ubrzanjem općeg uvjeta za starosnu mirovinu Vlada RH predlaže i povećanje starosne dobi za ostvarivanje prijevremene starosne mirovine na 62 godine od 2031. godine.

Sindikalna strana je spremna razgovarati s Vladom da se u prijevremenu starosnu mirovinu ne ide pet godina ranije, već tri, ali to mora biti vezano uz odustajanje od podizanja općeg uvjeta sa 65 na 67!

Sindikalna strana predlaže i zadržavanje postojećeg modela po pitanju penalizacije prijevremene mirovine, jer je pravedan i poticajan za dulje ostajanje u svijetu rada. Danas penalizacija ovisi o tome koliko rano odlazite u prijevremenu mirovinu, ali i o godinama mirovinskog staža – više staža = manja penalizacija (od 0,10 posto do 0,34 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu).

Vlada predlaže da se kod penalizacije više ne vodi računa o stažu i da se uvijek ide na maksimalnu kaznu od 0,34 posto po mjesecu odnosno 20,4 posto u slučaju odlaska u mirovinu pet godina ranije!

Ono što je tiče mnogih naših članova je pitanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika. I u tome segmentu sindikalna strana smatra kako treba zadržati postojeće zakonsko rješenje koje predviđa uvjete od 60 godina života i 41 godine staža (uključujući i staž osiguranja s povećanim trajanjem).

Vlada želi da se već 1. siječnja 2019. godine života podignu na 61, a od 2027. godine na 62.

Riječ je  o osobama koje su rano postale aktivne u svijetu rada, a u današnjim uvjetima, takvih je sve manje. Svatko tko je završio fakultet ne može početi raditi s 20 godina da bi ušao u ovu kategoriju, a i sve je više onih koji imaju prekide zbog sve prisutnijih fleksibilnih oblika rada, odnosno nemaju kontinuitet staža do mirovine.

Vezano uz stimulaciju za duži ostanak u svijetu rada, prema važećim zakonskim odredbama polazni faktor za određivanje starosne mirovine za osiguranika koji prvi puta stječe mirovinu nakon 65 godina i ima 35 godina mirovinskog staža povećava se za 0,15 posto po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života za starosnu mirovinu.

Ministarstvo predlaže povećanje za 0,34 posto po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života za starosnu mirovinu. Sindikalna strana podržava povećanje polaznog faktora, ali smatra kako stimulaciju treba omogućiti svima koji rade duže, pod istim uvjetima, nakon što ispune zakonske uvjete (65+ muškarci, 62+ žene i dugogodišnji osiguranici).

Po pitanju drugog stupa, sindikalna strana se protivi povećanju izdvajanja za II. stup na način da se time umanjuju izdvajanja u I. stup međugeneracijske solidarnosti. Traži se preispitivanje postojećeg modela i razmatranje svrsishodnosti opstanka mirovinske štednje u II. stupu, jer, unatoč izdašnim državnim subvencijama, neće ostvariti više mirovine za ogromnu većinu budućih korisnika.


NEDOSTACI CJELOVITE MIROVINSKE REFORME _ prezentacija
 

Snimku briefinga i izjave predsjednika sindikalnih središnjica pogledajte u nastavku:

 

Briefing u očima medija:

Sindikati idu u prosvjed protiv mirovinske reforme 20. 10. _n1.info.com

Sindikati najavili prosvjed: 'Ova reforma vodi u rad do smrti...' _24sata.hr

PROSVJED SINDIKATA PROTIV MIROVINSKE REFORME ‘To je poziv građanima da podignu svoj glas’ _net.hr

Sindikati najavili prosvjed protiv mirovinske reforme _index.hr

Prosvjed protiv mirovinske reforme _dnevnik.hr

Prosvjed protiv mirovinske reforme najavljen za 20. listopada: 'To je perverzija koja vodi u rad do smrti' _vijesti.rtl.hr

Sindikati najavili prosvjed protiv mirovinske reforme _hrt.hr

 

Hoćete li potpisati za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za umirovljenje?

DA
NE
RAZMIŠLJAM