SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiProsvjed za 3. maj u 12 i 5

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Prosvjed za 3. maj u 12 i 5

Rijeka, 5. studenoga 2018. – U trećem tjednu štrajka zbog neisplaćenih plaća za rujan, radnici riječkog brodogradilišta 3. maj organizirali su u središtu Rijeke prosvjed simbolički nazvan „prosvjed za 3. maj u 12 i 5“. Bio je to prosvjed za radna mjesta, za opstojnost malo industrije i proizvodnje što je preostalo u gradu Rijeci, ali i zemlji u kojoj turizam čini gotovo 20 posto ukupnog BDP-a.

Prosvjedu je prethodio, gotovo dvosatni, prosvjedni marš brodograditelja 3. maja kojemu su se pridružili brojni građani. Rijetko se koji autobus, kamion, osobni automobil… mimoišao s kolonom, a da nije potrubio u znak potpore trećemajcima. Brojni su putnici podizali stisnite šake u znak potpore. Okupljeni uz cestu pljeskali su, a mnogima je kanula i suza niz oko.  Odzvanjale su vatrogasne sirene…

- Ovo je Rijeka, odgovarali su trećemajci!

Kako se moglo čuti, 3. maj proživljava najtežu krizu od svojeg osnutka. Odlaze kvalitetni i dobri ljudi i to ne samo iz proizvodnje. Brodogradilište ima samo jedan brod u Knjizi narudžbi, jer su ostali otkazani, s dugom prema kooperantima i dobavljačima, a problem su i pozajmice što su ih bivše uprave 3. maja davale Uljaniku. Ono što najviše brine jest činjenica da nema rješenja za isplatu plaće za rujan, a o plaći za listopad se ne usude ni pomisliti…

- Svi mi imamo obitelji i svi mi živimo od 3. majske plaće koju nam mora osigurati Uprava. Mi nismo neradnici, nismo oni koji ne žele raditi. Mi znamo, možemo i želimo graditi brodove na zadovoljstvo brodovlasnika, poručio je Juraj Šoljić, predstavnik Koordinacije Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) 3. maj.

U prosvjednoj povorci, trećemajcima se pridružio i predsjednik SSSH Mladen Novosel sa suradnicima, kao i kolege iz Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata.

- Vlada RH mora danas preuzeti svu odgovornost da se 3. maj vrati, ne u ruke politike ili bilo koje Vlade, već da 3. maj dobije strateškog partnera, da ostane u Rijeci, jer ako nestane iz Rijeke, onda će nestati ne samo 1.000 - 2.000 radnih mjesta, onda će nestati Rijeka, poručio je predsjednik SSSH prije početka prosvjednog marša.

Od Vlade RH, resornog ministarstva i njegovih stručnih službi prosvjednici su zahtijevali da im pomognu u procesu izdvajanja iz Uljanika, da zajedno s trenutnim vlasnikom postave domaće i poštene ljude u Nadzorni odbor 3. maja, te novu izvanrednu Upravu koja će zaštiti 3. maj i njegove interese, da im omoguće završetak brodova u 3. maju, te da im pomognu oko vraćanja pozajmica i ostale imovine u 3. maj, jer, kako rekoše, novaca ima, ali do njih ne mogu i stoga stečaj nije opcija.

Od Uljanika traže smjenu direktora Maksimilijana Percana, postavljanje novog Nadzornog odbora, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i Vladom RH, poštenu i iskrenu komunikaciju i oko neisplate plaća i programa restrukturiranja, te sudjelovanje u izradi programa.
 

Iz medija:

Prosvjed radnika 3. maja _hrt.hr

Ovo je Rijeka: Pogledajte kako je izgledao prosvjed trećemajaca u velikoj foto i video galeriji _novilist.hr

Prosvjed radnika 3. maja: Rijekom se orilo 'Di su pare?' _n1info.com

Preko tisuću radnika 3. maja na ulicama Rijeke maršira zbog neisplata plaća _index.hr

Prosvjed za 3. maj: na riječkim ulicama ZA brodogradnju! _radio.hrt.hr

Završio prosvjed radnika 3. maja: 'Ne želimo biti još jedna žrtva hrvatske privatizacije' _vijesti.rtl.hr

"Mi nismo rupa bez dna. Oni imaju rupe u džepovima, lopovi": Tisuću radnika 3. maja na prosvjedu u centru Rijeke _dnevnik.hr


Vezane vijesti:

Nakon Giannija Rossande i Denis Rabar podnio ostavku na mjesto člana Uprave Uljanika. Štrajk traje, račun je blokiran _novilist.hr

 

 

 

Hoćete li potpisati za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za umirovljenje?

DA
NE
RAZMIŠLJAM