SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiProsvjedni Praznik rada i u Splitu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Prosvjedni Praznik rada i u Splitu

Split, 20. travnja 2017. –  Nakon Slavonskog Broda i Vukovara, i u Splitu je održana sjednica teritorijalnog vijeća Teritorijalnog ureda SSSH Split i to za sindikalne povjerenike s područja Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije. Sjednica je bila posvećena kampanji SSSH za veće plaće i kvalitetna radna mjesta “Vrijeme je za NAŠ oporavak!”, središnjem prosvjednom obilježavanju Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu, te prosvjednom obilježavanju Međunarodnog praznika rada u Splitu.

Kao i dosada, nakon sjednice održana je i konferencija za novinare, na kojoj su o spomenutim temama govorili predsjednik SSSH Mladen Novosel, potpredsjednik SSSH za sektor usluga i predsjednik STUH-a Eduard Andrić, te potpredsjednik SSSH za sektor gospodarstva i predsjednik SMH-IS-a Vedran Dragičević.

- S obzirom na činjenicu da iz Hrvatske tjedno odlazi 1.000 kvalitetnih radnika zbog niskih plaća, poslodavci se moraju zapitati s kime će raditi, tko će obavljati poslove i, jednostavno, moraju shvatiti da radnici neće ostati raditi za minimalnu plaću, a da ne spominjeno više od pola milijuna radnika koji imaju plaću manju od prosječne, rekao je Mladen Novosel, konstatirajući kako želimo jednaki razvoj Hrvatske i želimo otvaranje kvalitetnih radnih mjesta u svim dijelovima zemlje i da radnici imaju veće plaće.

Na njegove se riječi nadovezao Eduard Andrić skrećući pozornost na problem radne snage u turizmu, sektoru koji čini 18 posto BDP-a.

- Kvaliteta je ono što privlači gosta, a mi smo u poziciji da imamo sve manje kvalitetnih radnika. Poslodavci otpuštaju radnike s ugovorima o radu na neodređeno vrijeme i zapošljavaju sezonsku radnu snagu, odnosno zapošljavaju radnike na određeno vrijeme. Treba prekinuti s korištenjem takvih prekarnih oblika zapošljavanja te zapošljavati što više radnika s ugovorima na neodređeno vrijeme kako bi osigurali  kvalitetnu radnu snagu, poručio je, zaključujući kako država kojoj turizam čini toliki udio BDP-a, očito nije dala sve od sebe da pokrene industrijsku proizvodnju.

A da bez industrije nemamo budućnosti konstatirao je i Vedran Dragičević poručujući kako je za punjenje proračuna, ostvarivanje stabilnosti i boljih plaća, uz turizam potreban upravo razvoj industrije.

Najavio je prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Splitu. Na početku Marjana formirat će se kolona sindikalnih povjerenika koja će se, potom, popesti na svima poznatu pozornicu i s koje će poruke iz Slavonskog Broda, mjesta središnjeg obilježavanja Praznika rada, biti ponovljene i izrazit će se podrška svim ljudima  koji su prisiljeni otići iz Hrvatske. 

Neizostavno novinarsko pitanje je bilo o dijeljenju "fažola" na Marjanu. 

- Bit će ga, ali ja bih volio da tim ljudima ne treba, ali očito im treba. To je dokaz onoga o čemu mi govorimo, problemu sve većeg siromaštva među zaposlenima i zato pozivamo Vladu RH da kroz socijalni dijalog zajedno sa sindikatima gradi novu i buduću Hrvatske i to je jamstvo uspjeha. Želimo da i poslodavci budu s nama, a ne da gledaju samo na sebe. Ne može se prikazati dobit od 12 milijuna kuna, a kada se traže veće plaće radnicima da se kaže kako nema novaca, poručio je potpredsjednik SSSH za sektor gospodarstva.

SSSH je cijelu konferenciju prenosio uživo preko svoje Facebook stranice_pogledajte je OVDJE


Iz medija:

Stalno se pogoduje poslodavcima, vrijeme je da se dignu plaće radnicima _index.hr

Sindikalci: 'Izlazili smo u susret poslodavcima, došao je red na veće radničke plaće'  _vijesti.rtl.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom