SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiPrvi webinar SSSH

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Prvi webinar SSSH

Zagreb, 15. svibnja 2020. – Jučerašnji webinar SSSH pod nazivom „Radna prava tijekom koronakrize“ bio je prva edukacija putem interneta u organizaciji SSSH. Na webinaru, koji je trajao 60-ak minuta, sudjelovalo je 50 predstavnika udruženih sindikata.

Voditeljica pravne službe SSSH Gordana Palajsa sudionike je ukratko upoznala s primjenom Zakona o radu tijekom epidemije i tipičnim problemima i povredama prava koje su se događale u praksi, uključujući posebne oblike organiziranja rada, pokušaje jednostranih suspendiranja prava iz kolektivnih ugovora, otkazivanja ugovora o radu, problematiku godišnjih odmora, regulaciju bolovanja i drugo. Petra Vaci i Ksenija Bešlić, pravne povjerenice u teritorijalnim uredima SSSH u Rijeci i Osijeku, ukratko su iznijele i svoja iskustva, ističući pozitivne primjere u kojima su zahvaljujući djelovanju sindikata spriječene povrede radnih prava i dogovorena rješenja s poslodavcima u obostranom interesu zaštite radničkih prava i nastavka poslovanja.

Sudionici webinara mogli su postavljati pitanja, bilo izravnim uključivanjem ili slanjem napisanih pitanja, što je nekoliko njih i iskoristilo te su pravnice SSSH prokomentirale i iznesene slučajeve.

Webinar je održan korištenjem aplikacije za video-konferencije ZOOM, a svi prijavljeni sudionici prethodno su dobili i tehničke upute o tome kako ovu aplikaciju instalirati na svoje računalo ili pametni telefon, te kako se uključiti u webinar.

S obzirom na visok početni interes, te pozitivnu evaluaciju od strane sudionika prvog webinara, SSSH planira nastaviti s ovakvim oblikom edukacija. Webinari u trajanju od jednog sata će se zasad pokušati održavati jednom u dva tjedna, a na njima će se izmjenjivati različite teme i govornici, uz stalnu mogućnost uključivanja sudionika i postavljanja pitanja.

Webinar je pripremljen i održan u sklopu projekta „Zajedno smo jači“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom