SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiRad i sindikati u središtu razvoja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Rad i sindikati u središtu razvoja

Zagreb, 4. prosinca 2017. - SSSH i NHS uputili su otvoreno pismo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji,  Vladi RH i Hrvatskoj udruzi poslodavaca u kojoj te dvije sindikalne središnjice pozivaju vodstvo Katoličke crkve da dade potporu radnicima i njihovim sindikatima u borbi protiv nepravde, pozove pripadnike svoje kongregacije na aktivizam učlanjenjem u sindikat te potakne poslodavce da uvažavaju sindikate i pristupe socijalnom dijalogu. SSSH i NHS pozivaju Vladu RH i poslodavce na iskreni i suštinski dijalog, zajedničko djelovanje u cilju ostvarivanja socijalne pravde i dostojanstva rada, za dobrobit svih radnika i građana Republike Hrvatske.

                                              Otvoreno pismo u cijelosti pročitajte OVDJE.

Otvoreno pismo nastalo je na tragu „Međunarodnog sindikalnog skupa: Od Populorum progressio do Laudato si'“, što ga je u Vatikanu 23. i 24. studenoga 2017. godine organizirao Vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, a u čijem su radu sudjelovali glavni tajnik  Međunarodne organizacije rada (MOR), glavni tajnici Europske konfederacije sindikata (ETUC) i Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC),  stotinjak sindikalista iz cijeloga svijeta, ali i hrvatske predstavnice, Dijana Šobota, izvršna tajnica za međunarodne odnose Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Marija Hanževački, glavna tajnica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Dvodnevni sastanak sindikalista i vodstva Katoličke crkve u središtu rasprava imao je pitanje rada i sindikata kao ključa održivog i cjelovitog ljudskog razvoja, rada koji je dobar za sve, ali i pitanje kako sindikati i Crkva, te drugi dionici mogu raditi zajedno na ostvarenju socijalne pravde.

Sudionici skupa usvojili su Deklaraciju pod nazivom „Rad i radničke organizacije u središtu cjelovitog i održivog razvoja“.

Deklaracija priznaje kako je sadašnji model globalizacije iznevjerio radnike, doveo do rekordnih razina nejednakosti, što uz izazove digitalizacije i klimatskih promjena, dovodi do slabljenja radnog zakonodavstva, prekarizacije, siromaštva te općenito ugrožavanja svih socijalnih i institucionalnih aktera te posebno ugrožavanja svijeta rada.

U Deklaraciji se ističe prioritet rada nad kapitalom i financijama, kao i strateška uloga sindikata, te socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja u izgradnji ekonomski snažnog i socijalno pravednije društva, ali i strateška uloga suradnje i solidarnosti kao temelja za svijet u miru

Deklaracija među ostalim priznaje važnost globalne sindikalne kampanje za veće plaće kako bi se osiguralo da nijedan radnik ne dobije plaću manju od minimalne plaće od koje može dostojanstveno živjeti. Kampanja za veće plaće odgovor je na rekordnu nejednakost koja je posljedica modela koji promiče korporativnu pohlepu i niske plaće i stoga je nužno da poslodavci poštuju pravo radnika na kolektivno pregovaranje za pravedne plaće, kako bi se uspostavila ravnoteže između privatnog i poslovnog života, uključujući i pravo na slobodan dan.

U poruci sudionicima skupa, papa Franjo ističe kako je rad ključan za socijalni razvoj; rad ne smije biti shvaćen kao roba ili kao puki alat u proizvodnji roba i usluga već mora imati prioritet nad bilo kojim drugim čimbenikom proizvodnje, uključujući pred kapitalom. Stoga je etički imperativ zaštititi radna mjesta, otvoriti nova i osigurati dostojanstvo samog rada. Rad mora biti u službi pojedinca, osobe, a ne obratno te stoga moramo propitati strukture koje štete I iskorištavaju ljude, obitelji, društva i naš planet.

Ne želimo sustav ekonomskog razvoja koji povećava broj nezaposlenih, broj ljudi bez zemlje i doma. Papa napominje kako je danas ugroženo dostojanstvo radnika, ali i dostojanstvo rada svih radnika, i dom svih ljudi, majka zemlja. U takvom svijetu u kojem su ugrožena prava I dostojanstvo radnika I rada, nužan je glas sindikata, nužan je iskren i dubok dijalog na svim razinama kako bi se redefinirao pojam rada I smjer razvoja. U tom je dijalogu nužno čuti glasove sviju, posebno onih koji su marginalizirani, na periferiji.

Papa Franjo poziva na dijalog koji, da bi bio plodonosan, mora polaziti od onoga što nam je zajedničko, od onoga što nas povezuje kao ljudska bića, te na tim temeljima obnoviti opću solidarnost svih ljudi, uključujući solidarnost s ljudima sutrašnjice. Na taj način ćemo uspjeti i napustiti model ekonomije koja se bazira na tržištu i financijama i koja radu ne pridaje vrijednost koju zaslužuje, te ćemo uspjeti napraviti zaokret prema drugačijem modelu u kojem je ljudski rad u središtu.
 

Iz medija:

SSSH I NSH Crkvi: 'Podržite radnike i sindikate u borbi protiv nepravde' _vecernji.hr

 

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM