SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnosti„Rad po mjeri čovjeka“

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

„Rad po mjeri čovjeka“

Zagreb, 10. svibnja 2018. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Zaklada „Friedrich Ebert“ (FES) organizirali su 9. svibnja u Novinarskome domu u Zagrebu konferenciju "Rad po mjeri čovjeka".

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja SSSH o percepciji kvalitete radnih mjesta „Raditi u Hrvatskoj: Imamo li razloga za zadovoljstvo?“, što ga je na reprezentativnom uzorku provela agencija Hendal. Ispitivane su osobe  koje su u prethodnu godinu dana obavljale posao za koji su bili plaćeni u trajanju najmanje tri mjeseca.

- Oko 70 posto ispitanika izjasnilo se da je zadovoljno svojim radnim mjestom, dok na europskoj razini prosjek iz 2015. iznosi 86 posto, rekla je stručna suradnica SSSH Sunčica Brnardić, no dok se u Hrvatskoj tek svaki peti radnik izjašnjava da je vrlo zadovoljan svojim radnim mjestom, u Njemačkoj će to, primjerice, reći čak svaki treći radnik. Najveći razlog zadovoljstva je plaća, a na zadovoljstvo radnim mjestom utječu i rad u struci, razina obrazovanja, obuhvaćenost kolektivnim ugovor i postojanje sindikata.

Udio zaposlenih na određeno raste i prošle je godine iznosio čak 20,7 posto dok je europski prosjek 14 posto; ugovori do tri mjeseca prošle su godine bili prisutni u 7,1 posto dok je europski prosjek 2,3 posto; prosječno radimo 39,7 sati dok je prosjek EU 37,1 posto; a kada je riječ o ravnoteži radnog i privatnog 81 posto je preumorno za kućanske poslove te 69 posto ima problema s obiteljskim obavezama dok je u EU to 38 posto.

Sve to nameće potrebu za novim promišljanjem rada i radnog odnosa, ali i novim metodama djelovanja. ‘Rad po mjeri čovjeka’ je odgovor SSSH na ubrzani pad kvalitete radnih mjesta u Hrvatskoj, degradaciju radničkih prava i demografsku krizu.

A što čini dobro radno mjesto? Kako reče izvršni tajnik SSSH Darko Šeperić, dobro radno mjesto, odnosno rad po mjeri čovjeka podrazumijeva: dobro plaćen rad, rad koji ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje, omogućuje učenje i napredovanje, pruža sigurnost, omogućuje glas na radnom mjestu i ostavlja prostora za privatan život i njegovo planiranje. Rad koji vodi računa o dobrobiti radnika i demokratičnoj organizaciji svijeta rada.

O borbi za kvalitetna radna mjesta u Njemačkoj, govorio je Rolf Schmucker iz Njemačkog saveza sindikata (DGB), dok je Katja Lehto-Komulainen, zamjenica glavnog tajnika Europske konfederacije sindikata (ETUC), podsjetila na potrebu djelovanja u duhu nedavno usvojenog Europskog stupa socijalnih prava, odnosno jednakih mogućnosti i pristupa tržištu rada, pravednih radnih uvjeta, te socijalne zaštite i uključenosti.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava: Rad po mjeri čovjeka – realna šansa ili neodrživ mit? u kojoj su sudjelovali Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica SSSH, Boris Jokić, znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Sandra Laleta s Katedre za radno i socijalno pravo, Pravnog fakulteta u Rijeci, te Ivan Čipin s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

FES je konferenciju prenosio i uživo, a snimku možete pogledati u nastavku:Iz medija:

Rad treba biti po mjeri čovjeka, a postao je prosta riječ _n1info.com

Hrvatski radnici: premoreni i nesigurni _faktograf.hr

Većina Hrvata zadovoljna svojim poslom, ali samo ako je ugovor na neodređeno _vecernji.hr

SSSH PREDSTAVIO REZULTATE ISTRAŽIVANJA: Većina zadovoljna svojim poslom u Hrvatskoj, ali ovisno rade li na određeno ili neodređeno vrijeme _novilist.hr

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom