SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiRad po mjeri čovjeka: Sindikalni odgovor na doba digitalizacije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Rad po mjeri čovjeka: Sindikalni odgovor na doba digitalizacije

Opatija, 22. studenoga 2018. - Rad po mjeri čovjeka: Sindikalni odgovor na doba digitalizacije naziv je panel rasprave što ju je uoči 8. kongresa organizirao SSSH.

Koje promjene donosi digitalizacija, procesa koji se ne može zaustaviti, i kako te promjene utječu na radna mjesta, kao i koji je sindikalni odgovor - teme su o kojima su raspravljali panelisti Luca Visentini, glavni tajnika ETUC-a, Gabriele Bischof predsjednica Radničke grupe EGSO-a i Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica SSSH.

Kako se moglo čuti, digitalizacija utječe na postojeća tradicionalna radna mjesta, ali i mijenja prirodu pružanja usluga.

Radnicima koji će izgubiti postojeća radna mjesta treba osigurati alternativna radna mjesta, no to ne ide preko noći. Proces je sporiji ako radnici nisu adekvatno educirani za nova radna mjesta.

Rješavanju problema potrebno je pristupiti kroz tripartitni socijalni dijalog, ali i kolektivnim pregovaranjem na granskoj razini te na razini poduzeća i upravo je u tome dijelu ključna uloga sindikata.

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom