SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiRadni sastanak ministra financija sa socijalnim partnerima o poreznoj reformi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Radni sastanak ministra financija sa socijalnim partnerima o poreznoj reformi

Zagreb, 24. srpnja 2018. – Nastavak porezne reforme bio je tema jučerašnjeg radnog sastanka na kojem su socijalni partneri, posebice sindikalna strana, očekivali od ministra financija Zdravka Marića saznati o kojim mogućim konkretnim izmjenama poreznog sustava resorno ministarstvo i Vlada trenutno razmišljaju.

Podsjećamo kako je nakon niza medijskih istupa predstavnika HUP-a i ministra financija o nastavku porezne reforme SSSH zatražio dopunu dnevnog reda 221. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća ovom točkom. Tada to nije prihvaćeno, već je mjesec dana kasnije organiziran ovaj radni sastanak.

Predstavnici SSSH očekivali su na sastanku dobiti punu informaciju o učincima prethodne reforme. Također su očekivali kako će ministar financija iskoristiti priliku da o nekim konkretnim razmišljanjima sazna  stajališta i argumente socijalnih partnera, prije nego Vlada utvrdi svoj konačni prijedlog. Naime, Ministarstvo financija jedno je od tijela državne uprave koje nikada u svoj rad nije uključilo predstavnike sindikata niti ih pozvalo na sastanak o konkretnoj temi.

Međutim, ništa se od očekivanoga nije dogodilo.

Uoči sastanka ministar financija rekao je kako je cilj Vlade RH ne samo administrativno, nego i porezno rasteretiti građane i poslodavce.

- Ne idemo u poreznu reformu zbog punjenja proračuna nego zbog poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanja. Jedva čekam prezentiranje konkretnih mjera, poručio je.

No, konkretne mjere nisu prezentirane tijekom sastanka.

- Ovaj radni sastanak je doista bio gubljenje vremena. U javnosti se već mjesecima govori o različitim promjenama poreznog sustava, no nismo čuli niti jednu jedinu riječ od ministra financija, osim da će do kraja mjeseca  nešto uputiti u javnu raspravu, izjavio je nakon sastanka predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Predstavnici SSSH zatražili su od ministra Marića da nakon provedene javne rasprave, a prije utvrđivanja prijedloga Vlade, održi još jedan sastanak sa socijalnim partnerima kako bi o konkretnim prijedlozima čuo njihova stajališta.

 

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM