SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiRadnici šibenskog Zelenog grada traže poboljšanje materijalnih prava

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Radnici šibenskog Zelenog grada traže poboljšanje materijalnih prava

Šibenik, 12. studenoga 2020. – Kolektivni pregovori u šibenskoj sindikalnoj podružnici Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Zeleni grad zapeli su zbog neprihvaćanja poslodavca – direktora Društva većine sindikalnih zahtjeva vezanih uz poboljšanje materijalnih prava radnika.

Sindikalna strana, među ostalim, traži da radnici tvrtke imaju pravo na naknadu za bolovanje na teret poslodavca do 42 dana u iznosu 90 posto osnovice, budući su radnici često izloženi lošim vremenskim uvjetima na poslu, a zbog toga podložni i raznim bolestima i profesionalnim oboljenjima. Traženo je i povećanje iznosa otpremnine na šest prosječnih bruto plaća u zadnjem kvartalnom razdoblju prije radnikova odlaska u mirovinu, isplata naknade troškova prijevoza na posao i s posla u visini stvarnih troškova prijevoza javnim prometom, prema cijeni mjesečne, odnosno pojedinačne vozne karte, te isplata naknada s osnova tzv. „toplog obroka“.

- Naši su zahtjevi opravdani i realni, te se mogu ispuniti, navodi se u današnjem priopćenju za javnost, uz obrazloženje kako direktor daje prioritet izradi novog Pravilnika o radu, koji je jednostrani akt koji donosi poslodavac, a sindikalna strana inzistira na sklapanju novog kolektivnog ugovora, koji je dvostrani pravni akt i kojim se na daleko kvalitetniji način reguliraju sva značajna pitanja za radnike, nego Pravilnikom.

Nastavi li direktor i nadalje odbijati sindikalne zahtjeve, SSKH je, uz pomoć SSSH, spreman na organizaciju i provođenje sindikalnih akcija u skladu sa zakonom.

Foto: Screenshot sibenik.in

Iz medija:

Prijeti li štrajk u šibenskom ‘Zelenom gradu‘? Sindikalisti traže poboljšanje uvjeta rada i potpisivanje novog Kolektivnog ugovora. Direktor šuti! _sibenski.slobodnadalmacija.hr

Sindikat Zelenog grada nezadovoljan tijekom pregovora najavljuje akcije _sibenskiportal.hr

Radnici Zelenog grada okupljeni u sindikat zahtijevaju veća prava: Evo njihove 'liste želja'  _sibenik.in

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom