SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiRadnici županjske tvornice kombajna zaslužuju veće plaće! Štrajk do ispunjenja zahtjeva!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Radnici županjske tvornice kombajna zaslužuju veće plaće! Štrajk do ispunjenja zahtjeva!

Županja, 10.  siječnja 2019. – Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz-Fahr Žetelice, sindikalne podružnice Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata, u štrajku su zbog zaštite i promicanja socijalnih prava. Traže povećanje svih razina plaća u skladu s Kolektivnim ugovorom i Aneksom  kolektivnog ugovora u iznosu 100 eura na vrijeme od jedne godine i povećanje osam posto na posebne uvjete rada.

Prema riječima predsjednika Štrajkaškog odbora Marka Ivkošića, radnici su ustrajni u svojim zahtjevima.

Potporu su im danas izrazili i predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik SMH-IS-a Siniša Kosić sa suradnicima. Podržali su ih i brojni radnici iz tvornica u okruženju, te vinkovačke Špačve.

- Zahtjev nije nerazuman, nije zahtjev koji može ugroziti interes poslodavca. Povećanje može samo djelomično ublažiti niske plaće radnika, ustvrdio je predsjednik SSSH Mladen Novosel na konferenciji za novinare organiziranoj pred ulazom u tvornicu, a u prisutnosti radnika u štrajku. Poručio je kako je plaća od 2.800 do 4.000 kuna neto plaća s kojom radnici ne mogu preživjeti, prehraniti svoju obitelj.

- Ovi radnici zaslužuju daleko veće plaće od spomenutih. Neka svi političari, koji su obilazili tvornicu skupljajući političke bodove, dođu i sada i pitaju radnike kolika im je stvarna plaća, neka im dođu dati podršku, zaključio je.

- Plaće županjske tvornice kombajna posljednjih su devet godina rasle devet posto, a produktivnost je povećana 100 posto. Mogućnosti da se udovolji zahtjevima radnika ima, a minimalne plaće uzrok su odlaska kvalitetnog kadra iz tvornice, dodao je predsjednik SMH-IS-a Siniša Kosić, izražavajući nadu kako će poslodavačka strana što prije kontaktirati sindikalnu s konkretnim prijedlogom o kojemu se može raspravljati.

 

 

Iz medija:

Štrajk u Županji: 'Nećemo odustati dok nam se zahtjevi ne ispune' _vecernji.hr

Radnici Same Deutz Fahr Žetelice Županja ne odustaju od štrajka _tportal.hr

Štrajk u Slavoniji: 'Svi radnici imaju minimalne plaće. Čak i iskusni tokari i bravari'   _vijesti.rtl.hr

Radnici županjske tvornice kombajna nastavljaju štrajk za veće plaće _radio.hrt.hr

Same Deutz Fahre Žetelice drugi dan u štrajku _vktv.tv

NE ŽELE BITI PODCIJENJENI I POTPLAĆENI Radnici SDF Žetelica u štrajku, hoće veće plaće _zupanjac.net

Radnici SDF Žetelica u štrajku, hoće veće plaće _glas-slavonije.hr

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom