SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSamo zajedničkim djelovanjem sindikati mogu izboriti dostojanstvene plaće za hrvatske radnike

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Samo zajedničkim djelovanjem sindikati mogu izboriti dostojanstvene plaće za hrvatske radnike

Zagreb, 11. listopada 2017. - Povodom desete godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada, Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) organizirali su raspravu pod nazivom „Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada – Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?“.

Na raspravi su iznijeti podaci o kretanju plaća u Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije od 2007. do 2015. g., koji pokazuju da su realne plaće u Hrvatskoj u tom razdoblju pale za 2,5 posto, budući da je porast nominalnih plaća bio manji od inflacije. Istodobno, u većini ostalih država EU, a posebice u novim članicama, realne su plaće rasle. Po gospodarskom rastu trenutno nauspješnije nove članice, Poljska i Bugarska, taj su rast postigle upravo uz snažno povećanje minimalne i prosječne plaće.

Budući da povećanje plaća uzrokuje porast potrošnje, te tako povratno utječe na rast ekonomije, ono nije „sebični“ interes radnika i sindikata, nego preduvjet održivog gospodarskog oporavka. Stoga porast plaća, za koji se potrebno izboriti kako kroz kolektivne pregovore na svim razinama, tako i kroz povećanje minimalne plaće, mora predstavljati prioritet hrvatskog sindikalnog pokreta, te ujedno biti poticajem zajedničkog djelovanja svih sindikalnih središnjica, ali i sindikata neudruženih u središnjice. Samo zajedničkim i koordiniranim pritiskom na poslodavace i donositelje odluka sindikati mogu izboriti dostojne plaće za hrvatske radnike, zaključeno je tijekom rasprave.

- Svi se slažemo kako je zahtjev za veće plaće opravdan, pravodoban i realan, kako je nužan za dobrobit svih radnika i građana, ali i za pravedan i održiv ekonomski rast. Ključno je pitanje  danas kako taj zahtjev ostvariti. Jedno je sigurno: da bismo u tome uspjeli, nužni su solidarnost i zajedništvo svih radnika i sindikata! U ostvarivanju toga cilja moramo, i hoćemo, koristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju - od pregovora za stolom, do akcija u tvornicama, tvrtkama i na ulicama, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

- U ovome trenutku Hrvatska hitno treba povećanje svih plaća uključujući minimalnu, smanjenje fleksibilnosti sustava rada uključujući i nestandardne oblike zapošljavanja i rada, treba više stalnih i sigurnih poslova, jačanje i omasovljenje sindikalnog pokreta i veću opredijeljenost za kolektivno pregovaranje, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

- Moramo se organizirati – sindikati trebaju više članova, i to aktivnih članova, jer nam poslodavci neće samo tako dati veće plaće. Radnici se moraju držati zajedno, i boriti za pošteni udio u profitu koji stvaraju. Moramo se organizirati na svim razinama, uključujući gransku, nacionalnu i europsku. Ne bi smjelo biti nikakve sumnje o postignućima za europske radnike koje je izborio sindikalni pokret. Samo radeći zajedno možemo se izboriti za Europsku uniju koja će voditi računa o potrebama radnih ljudi, izjavila je konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC) Esther Lynch.

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), čiji su SSSH i NHS članovi, predstavlja 181 milijun radnika u 163 države i teritorija, te okuplja 340 nacionalnih sindikalnih središnjica. Od 2007. g. ITUC i njezine članice obilježavaju 7. listopada kao Svjetski dan dostojanstvenog rada.

Vezane vijesti:

Novosel: RH na dnu u EU-u po visini minimalne plaće _sssh.hr

Što, osim plaće, najviše utječe na vaše zadovoljstvo radnim mjestom:

Radno opterećenje koje ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje
Mogućnost učenja i napredovanja
Sigurnost radnog mjesta (vrsta ugovora)
Pravedno postupanje, poštivanje i mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka
Razumno i predvidljivo radno vrijeme