SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSindikalne središnjice traže ministrovo konkretno očitovanje na stajališta i zahtjeve o mirovinskoj reformi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikalne središnjice traže ministrovo konkretno očitovanje na stajališta i zahtjeve o mirovinskoj reformi

Zagreb, 3. listopada 2018. - Sindikalne središnjice SSSH, NHS i MHS uputile su ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću stajališta i zahtjeve o prijedlogu mirovinske reforme. Kako su naveli, riječ je o minimumu na koje očekuju ministrovo konkretno očitovanje: što je MRMS-u kao predlagatelju mirovinske reforme prihvatljivo, a što nije. Za ono što nije prihvatljivo očekuju argumente/dokaze, a ne uobičajeni odgovor kako ministarstvo ostaje pri svome prijedlogu.

Uz dopis su dostavili i privitak o podatcima koje je sindikalna strana tražila, a nije dobila, na kojima i dalje inzistira. Traženo je dijelom vezano uz sindikalni zahtjev, ali i potporu koju sindikati daju dugogodišnjoj preporuci Vijeća EU i Komisije o  usklađivanju odredbi o mirovinama za posebne kategorije korisnika s općim pravilima za umirovljenje.

- S obzirom na visoku razinu neslaganja o prijedlogu, te s obzirom na očekivane negativne efekte po radnike, ali i mirovinski sustav, na koje smo već upozoravali (među ostalim i bijeg većeg broja radnika u mirovinu koji se može očekivati krajem godine zbog nesigurnosti o tome što reforma donosi), držimo kako bi najmudrije  bilo povući prijedlog i vratiti ga radnoj skupini.

I na kraju, još jednom, s obzirom da ste propustili pisano odgovoriti na naš dopis od 12. srpnja 2018. i dostaviti podatke koje smo tražili, do pisanog očitovanja MRMS-a na ovaj dopis i privitak, predstavnici sindikalnih središnjica neće se vratiti za stol nijedne radne skupine u mirovinskom sustavu, već će na „nasilno“ uvođenje mirovinske reforme odgovoriti svim raspoloživim i zakonom dopuštenim sredstvima
, zaključuje se u dopisu ministru Paviću.

 

Hoćete li potpisati za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za umirovljenje?

DA
NE
RAZMIŠLJAM