SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSindikalne središnjice, udruga poslodavaca i Vlada o skraćivanju radnog vremena

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikalne središnjice, udruga poslodavaca i Vlada o skraćivanju radnog vremena

Zagreb, 3. lipnja 2020. - U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava jučer je u poslijepodnevnim satima održan sastanak reprezentativnih sindikalnih središnjica, udruge poslodavaca i Vlade RH vezano uz mjeru skraćenog radnog vremena.

Riječ je o mjeri očuvanja radnih mjesta i prihoda radnika kojom je, zbog privremenog poremećaja u poslovanju, moguće smanjiti broj radnih sati tjedno. U tom slučaju, poslodavac plaća odrađeno radno vrijeme, a država radniku nadoknađuje prihod za neodrađene sate. 

Potpora za očuvanje radnih mjesta sastavni je dio Mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koja je u ožujku privremeno obustavljena. Sada su krenuli pregovori reprezentativnih sindikalnih središnjica, udruge poslodavaca i Vlade RH o njezinu redefiniranju. Mjera bi trebala biti oblikovana do sredine lipnja, a primjenjivala bi se s isplatom plaća u srpnju (za lipanj).

- Ako usporedite trošak zbrinjavanja viška radnika, prelaska radnika na Hrvatski zavod za zapošljavanje, i jedne ovakve mjere skraćivanja radnog tjedna, te subvencioniranja dodatne edukacije radnika, onda je isplativost daleko veća da se ta kuna iskoristi da radnik ostane u tvrtki, izjavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

SSSH je još početkom travnja napominjao kako Hrvatska treba iskoristiti instrument skraćivanja radnog vremena koji je, na inicijativu Europske konfederacije sindikata, pokrenula Europska komisija pod nazivom „SURE“ koji bi podržao kratkoročne radne i druge mjere usmjerene ka očuvanju radnih mjesta i plaća radnika tijekom krize izazvane koronavirusom.

Sredinom svibnja Vijeće EU je usvojilo Uredbu o uspostavi Europskog instrumenta za privremenu potporu radi smanjivanja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) nakon izbijanja bolesti COVID-19. Uredbom će se državama članicama osigurati do 100 milijardi eura zajmova pod povoljnim uvjetima. Instrumentom se državama članicama omogućuje da zatraže financijsku potporu EU-a za pomoć pri financiranju iznenadnih i znatnih povećanja nacionalnih javnih rashoda, nastalih od 1. veljače 2020., a povezanih s nacionalnim programima skraćenog radnog vremena i sličnim mjerama, među ostalim i za samozaposlene osobe, ili nekim zdravstvenim mjerama, osobito na radnom mjestu -  kao odgovor na krizu.

COVID-19: Vijeće donijelo privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) _sssh.hr

Uredba o uspostavi Europskog instrumenta za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) nakon izbijanja bolesti COVID-19

Prilog RTL Televizije o jučerašnjem sastanku:
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/video/vijesti/391280/i-to-je-moguce-sindikati-i-poslodavci-na-istoj-strani-novcem-treba-zadrzati-radnike/

Vezano:
SSSH i HUP tvrde: Vladina mjera teška je samo dvije, a ne četiri tisuće kuna _sssh.hr

Hoće li program SURE zaustaviti otpuštanje radnika u Hrvatskoj? _sssh.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom