SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSindikalni povjerenici i aktivisti, hvala!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikalni povjerenici i aktivisti, hvala!

Zagreb, 16. svibnja 2019. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) uputio je pismo zahvale svim sindikalnim povjerenicima i povjerenicima, aktivistima i aktivistkinjama sindikata udruženih u SSSH na aktivnom doprinosu uspjehu inicijative 67 je previše. Slogan SSSH Zajedno smo jači još se jednom potvrdio.

U nastavku prenosimo tekst zahvale:

Poštovane kolegice i kolege,
Povjerenice, povjerenici, aktivisti i aktivistkinje sindikata udruženih u SSSH,

Iza nas je jedna od najvećih i najuspješnijih sindikalnih akcija. U ponoć s 11. na 12. svibnja naša inicijativa 67 je previše proglasila je veliku pobjedu: do tog smo trenutka prikupili više od 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, a konačni broj bit će zasigurno i veći!

Uspjeh ove velike i složene akcije ne bi bio moguć bez aktivnog osobnog doprinosa više tisuća naših sindikalnih povjerenika i aktivista. Svima vama koji ste sudjelovali u akciji stojeći na štandovima i prikupljajući potpise građana, na suncu, kiši i vjetru, izražavam iskrenu zahvalnost u ime cijele naše organizacije. Svojim nesebičnim zalaganjem omogućili ste uspjeh ove akcije, a svojim razumijevanjem sindikalnog rada i naše osobne odgovornosti dali ste novu snagu hrvatskom sindikalnom pokretu.

Tijekom 15 dana prikupljanja potpisa radili smo u teškim uvjetima – od vremenskih neprilika do pokušaja opstrukcija od strane vladajućih – no naši povjerenici, aktivisti i volonteri bili su nesebično posvećeni akciji,  svjesni njene važnosti i važnosti svakoga potpisa. Naime, za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, bilo je potrebno  prikupiti potpise najmanje 10 posto birača, no naš je cilj bio prikupiti puno više, kako bismo bili sigurni da nam potpise neće osporiti, a i kako bismo dali veću težinu našim zahtjevima – u tome smo uspjeli!

Podrška koju smo dobili od velike većine građana, udruga i gotovo svih političkih stranaka, pokazala je kako je pitanje mirovina pitanje koje nas sve ujedinjuje jer se tiče svih građana, neovisno o političkim, svjetonazorskim  i drugim opcijama i opredjeljenjima. Jedino zbog čega nam može biti žao jest  što sigurno nismo uspjeli doći do svih onih koji su željeli dati svoj potpis – uvjereni smo kako bi ukupni broj potpisa bio još veći.

Pokazali smo kako je sindikat jedina snaga koja može zajedno s građanima napraviti promjenu. Slogan SSSH Zajedno smo jači još se jednom potvrdio: zajednička borba ne samo da nema alternativu, nego je jedini način na koji možemo i trebamo dalje. Napravili smo prvi korak prema tome da kažemo da je dosta toga da se rad obezvređuje i da se na starost udara. Poslali smo poruku mladima da se borimo za njihova prava i da očekujemo da se oni bore za prava budućih generacija. Ova pobjeda samo je prva faza naše borbe za pravedniji mirovinski sustav. Sljedeći korak je referendum. Nakon provjere prikupljenih potpisa, potpise ćemo predati Hrvatskom saboru i zatražiti raspisivanje referenduma. Nakon toga Sabor može zadužiti Vladu da obavi provjeru pravovaljanosti potpisa i kada Vlada završi s time poslat će Saboru izvješće o tome koliko su potpisa utvrdili. Ako je broj 10 posto ili više od ukupnog broja birača Sabor može raspisati referendum ili se obratiti Ustavnom sudu kako bi ovaj utvrdio je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom.. U tom slučaju, Ustavni sud ima rok od 30 dana da donese odluku i kada dostavi odluku Saboru, ako je takva da su ispunjeni uvjeti, Sabor mora donijeti odluku o raspisivanju referenduma. Kada dođe do referenduma, na njemu je donesena ona odluka za koju je glasala većina birača koji su pristupili referendumu.

Predstoji nam borba da se referendum doista i raspiše, a kada do referenduma dođe, slijedi nam nova kampanja u kojoj će ponovno trebati javnosti objašnjavati naša stajališta, informirati građane i motivirati ih da izađu na referendum. U svemu tome i dalje trebamo vašu pomoć i podršku kako bismo ovu pobjedu istjerali do kraja.

No, za istinski pravedan mirovinski sustav po mjeri čovjeka ključan je rad po mjeri čovjeka. Da bismo taj cilj ostvarili nužna je zajednička borba i solidarnost svih koju smo demonstrirali u ovoj akciji. Samo zajedno možemo uspjeti!

Molim vas da članovima sindikata ali i svim radnicima u svojoj podružnici zahvalite na potpisu za referendum te ih pozovete da nam se pridruže u nastavku borbe za pravedan mirovinski sustav i pravedan svijet rada. U privitku vam dostavljamo pismo zahvale članovima i radnicima uz zamolbu da ih objavite na oglasnoj ploči, uručite izravnom podjelom, na skupovima radnika i slično. Za uspjeh naših daljnjih akcija, te za jačanje snage sindikata, iznimno je bitno da članovi i radnici znaju kako je sindikat jedina snaga koja može ostvariti takve pobjede i da jedino zajedno možemo uspješno organizirati kolektivne akcije.

Uz sindikalni pozdrav, Zajedno smo jači!


Mladen Novosel,
predsjednik

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom