SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSlužbeno počinje predsjedanje naše zemlje Vijećem EU-a

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Službeno počinje predsjedanje naše zemlje Vijećem EU-a

Zagreb, 9. siječnja 2020. - Danas će u Zagrebu biti službeno obilježen početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, uz Europski parlament, glavnim tijelom koje donosi odluke. To je prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem otkako je Hrvatska 2013. pristupila EU-u.

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE

Države članice EU-a izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.

VODIČ KROZ HRVATSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE 2020 _CROSOL

Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe. Sadašnji trio čine predsjedništva Rumunjske, Finske i Hrvatske.

Program hrvatskog predsjedništva usmjeren je na četiri glavna područja, a to su:  Europa koja se razvija; Europa koja spaja; Europa koja štiti i utjecajna Europa.

O priorotetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije pročitajte OVDJE.

REDOSLIJED PREDSJEDANJA VIJEĆEM DO 2030.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom