SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSmjernica dobre prakse - rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Smjernica dobre prakse - rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura

Zagreb, 23. srpnja 2018.  (hzzzsr.hr/SSSH) - Iako to trenutno nije slučaj, u Republici  Hrvatskoj u  ljetnim mjesecima temperatura  zraka sve češće prelazi 30 °C, pa radnici koji obavljaju određene poslove na otvorenom, kao što su poslovi u građevinarstvu, poljoprivredi, poslovi na montaži, intervencijama itd.,  rade u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima.

U hrvatskom zakonodavstvu iz područja zaštite na radu nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uvjeta rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima, koje bi poslodavci trebali osigurati u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti radnika na radu. Isto tako nije propisano pri kojim mikroklimatskim  uvjetima  bi  poslodavac  trebao  obustaviti  radove jer postoji realna opasnost po život i zdravlje radnika.

Iz navedenih razloga je Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu prvi u Republici Hrvatskoj  prepoznao  potrebu  za  dodatnom  razradom  ove  tematike  te  je  još  2011.  godine izradio Smjernicu dobre prakse - rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura. Smjernice  nemaju  zakonsku  snagu, ali su usuglašeni stručni stavovi koji u stručnom smislu imaju  snagu  propisa  jer svojim  sadržajem  obuhvaćaju upute o prepoznavanju problema, utvrđivanju intenziteta i prioriteta problema i mogućnostima njegova rješavanja. Smjernice doprinose uvođenju standarda u području njihove primjene te pružaju oslonac pri odabiru optimalnog načina rješavanja problema.

Sadržaj Smjernice dobre prakse - rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura možete pročitati OVDJE.

 

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM