SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH: 30 GODINA ZA PRAVA RADNIKA I SOLIDARNOST!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH: 30 GODINA ZA PRAVA RADNIKA I SOLIDARNOST!

Zagreb, 13. svibnja 2020. - Na današnji dan prije 30 godina, 13. svibnja 1990., na kongresu održanom u zgradi Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, osnovan je Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH). Tijekom 30 godina svoga postojanja SSSH je zadržao status najsnažnije sindikalne organizacije u zemlji i dokazao da sindikati u Hrvatskoj čine razliku. Članovi naših sindikata, kao i stotine tisuća drugih radnika, danas imaju bolja radnička prava zbog djelovanja SSSH.

Referendumska inicijativa „67 je previše“, kojom smo prošle  godine uspjeli spriječiti podizanje dobi za odlazak u mirovinu, samo je posljednja u nizu akcija kojima smo uspjeli zaustaviti mnoge loše zakone, ali i prisiliti vladajuće da donesu neke dobre, poput Zakona o minimalnoj plaći koji uopće ne bi postojao bez inicijative sindikata. Sudjelovali smo u četiri od pet referendumskih inicijativa u povijesti Hrvatske koje su uspjele prikupiti potreban broj potpisa i u konačnici ostvariti ciljeve zbog kojih su pokrenute.

Sindikati članovi SSSH, od kojih oko dvije trećine djeluje u privatnom, a jedna trećina u javnom sektoru, potpisnici su više od 300 kolektivnih ugovora. Zahvaljujući tim ugovorima, velika većina od oko 100 tisuća naših članova ima veće plaće i bolja radna prava, a još barem dva puta toliko radnika također se koristi tim pravima, iako nisu članovi sindikata i nisu pridonijeli borbi za ta prava.

Borbu za radnička prava i socijalnu pravdu SSSH je uvijek temeljio na zajedništvu i aktivizmu. Naši članovi sudjeluju u našim sindikalnim akcijama i najzaslužniji su za pobjede koje ostvarujemo. U poduzećima i organizacijama u kojima rade oni sami biraju svoje predstavnike, sindikalne povjerenike, kojima SSSH pruža informacije i edukaciju potrebnu za njihov rad, kao i svakodnevnu pravnu i stručnu pomoć – u sindikalnom organiziranju i učlanjivanju, zaštiti prava članova, kolektivnom pregovaranju i organiziranju štrajkova. Više od tisuću sindikalnih povjerenika diljem Hrvatske, koji sindikalni posao rade volonterski i nerijetko zbog toga ugrožavaju svoju profesionalnu karijeru, čine srce sindikalnog pokreta, i pravu snagu SSSH i naših sindikata.

Tijekom svojih 30 godina SSSH se mijenjao i razvijao, a to čini i danas, zbog čega ni pandemija koronavirusa nije mogla zaustaviti naše aktivnosti – organizirali smo prvi virtualni prosvjed u Hrvatskoj, pokrenuli smo edukaciju sindikalnih povjerenika putem interneta, a uskoro predstavljamo i aplikaciju za pametne telefone.

- Sindikati su važna snaga u hrvatskom društvu, a Hrvatska je danas bolja zemlja nego što bi bila bez njih. Radnička su prava bolja i više se poštuju ondje gdje su se radnici organizirali u sindikat.
Vjerujući u solidarnost i zajedničku radničku borbu kao jedini put za ostvarenje boljeg društva, SSSH je bio i ostao predvodnik okupljanja i zajedničkog djelovanja sindikata u Hrvatskoj. Zato i ovom prilikom pozivam sve radnike i sindikate da nam se pridruže. Sindikati nisu ostatak prošlosti, već važan dio sadašnjosti i još važniji dio budućnosti, poručio je povodom 30. obljetnice SSSH predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Izjava predsjednika SSSH povodom 30. obljetnice SSSH:

 

O povijesnom razvoju SSSH možete pročitati u posebnom izdanju Sindikalne akcije, tiskane 13. svibnja 2015. godine, povodom 25 godina SSSH:

SINDIKALNA AKCIJA, 13. svibnja 2015., POSEBNO IZDANJE
 

Tom je prigodom snimljen i video:

 

* * *


30 GODINA SSSH: Svečana pjesma SSSH

 

* * *


Čestitke povodom 30. obljetnice pristižu nam sa svim strana. Donosimo ih u nastavku.

Među prvima nam je čestitao Sindikat policije Hrvatske:

- U proteklih trideset godina sindikalnim radom obranjena su i ostvarena brojna prava radnika, koja su u teškim vremenima tranzicije koja se odvijala usporedno s ratnom agresijom na našu domovinu, bila pod žestokim udarima. Danas, kad se opet otvoreno licitira s oduzimanjem naših prava koja smo jedva povratili nakon prošle ekonomske krize, više nego ikada smo svjesni važnosti sindikalnog udruživanja. Samo zajedničkim djelovanjem i solidarnošću možemo postići i održati razinu prava koja naši članovi zaslužuju za svoj rad. Ne odustajmo od sindikalnog zajedništva i ustrajmo u borbi za prava naših članova!, navodi se, među ostalim, u čestitci SPH.

- U ovom turbulentnom periodu, u kome smo svi fokusirani na vanredne probleme i uslove u kojima živimo i radimo, ni rođendani se ne obeležavaju na uobičajeni način, ali ne bi trebalo ni da prođu neopaženo. UGS NEZAVISNOST želi vam srećan rođendan i čestita vam 30 godina uspešnog rada za dobrobit radnika u Republici Hrvatskoj. Želimo vam da do svake naredne godišnjice postojanja ostanete dosledni, vredni i posvećeni, a da nižete samo uspehe u borbi za prava i interese radnika, solidarno se zalažući za pravednije društvo, dobro radno zakonodavstvo i njegovu doslednu primenu. Radujemo se daljoj saradnji naših organizacija na bilateralnoj, regionalnoj i međunarodnoj osnovi, poručio je UGS NEZAVOSNOST, Republika Srbija.

- U povodu 30. obljetnice osnivanja SSSH, svima koji su u tom razdoblju nesebičo na svim razinama sudjelovali u radu i stvaranju respektabilne, prepoznatljive i djelotvorne sindikalne   središnjice, upućujem iskrene čestitke. Sadašnjoj i budućim generacijama sindikalaca u SSSH  upućujem  najbolje želje za daljnji uspješan rad u zauzimanju za ostvarivanje radnih i socijalnih prava radnika, članova sindikata, poručio je bivši tajnik SSSH Vitomir Begović.

- Dragi prijatelji, poštovane kolegice in kolegi,
Čestitam vam za sve što ste u trideset godina uradili za  vaše radnike.
Uradili ste zaista veliko. To se ne sme i ne može zaboraviti.
U tim godinama je vladao brutalni neoliberalizam, koji je absolutno favorizarao interese kapitala na račun radničkih prava. Bili ste jedina obrana radnika pred željom kapitala, da se u ime tržnih zakonitosti, konkurencije i sve večje dobiti ruši temelje socialne države.
Znali ste i znate, da ni jedno radničko pravo nije dano u dar, da ni jedno radničko pravo nije večno – za svako radničko pravo se je bilo potrebno boriti - i vi ste se borili. Čestitam vam za to i hvala vam.
Da hvala vam za to jer borba za radnička prava nije nikada bila locirana samo unutar jedne države. To ste vi znali i dokazivali sve te godine - u ime solidarnosti.
Vam nikad nije sprečavala bilo koja granica, da niste u ime solidarnosti to dokazivali na demonstracijah širom  Evropske unije. Nikada nečemo zaboraviti  kako smo zajedno demonstrirali rame uz ramu  u Ljubljani, Zagrebu i u mnogim gradovima Evrope.
Kada izražavam veliko poštovanje do vašega rada i vašeg velikog doprinosa radničkomu pokretu Evrope,  posebno priznanjem dajem sindikalnim poverjenikom čiji je rad ipak najtežji i brez njihovog rada ne bi postigli svega toga zašto vam izkreno čestitamo, sa željom, da bi nastavili vaš uspešan rad u korist vaših članova i svih radnika Hrvatske, napisao nam je Dušan Semolič, bivši predsjednik Saveza samostalnih sindikata Slovenije (ZSSS).

Čestitku SSSH je uputio i Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu i jedan od najpoznatijih sindikalnih aktivista u južnoj Njemačkoj.


 

Sve video poruke povodom 30. obljetnice SSSH možete pogledati na našem YouTube kanalu:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLB7pVVlOWZu9zASuSnQVRsebwYJVIFVGx

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom