SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH i sindikati Uljanik Grupe Upravi Uljanika d.d.: Hitno isplatite dugovane razlike plaća i plaće za prosinac

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH i sindikati Uljanik Grupe Upravi Uljanika d.d.: Hitno isplatite dugovane razlike plaća i plaće za prosinac

Zagreb, 10.  siječnja 2019. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske i sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi - Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Jadranski sindikat i Sindikat 3. maj uputili su Upravi Uljanika d.d., a na znanje ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta Darku Horvatu, zahtjev za hitnom isplatom dugovane razlike plaća (rujan, listopad, studeni 2018.) te, u nastavku, plaće za prosinac 2018., a minimalno u iznosu jedne mjesečne plaće,  najkasnije do ponedjeljka, 14. siječnja 2019. godine.

O isplati plaća traže hitan pisani odgovor Uprave društva, a ako Uprava nema rješenja za isplatu plaća, od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta traže organiziranje hitnog i neodgodivog sastanka (14.—16.01.2019.) Uprave, MINGO-a, sindikata koji djeluju u Uljanik Grupi i Ministarstva financija, s ciljem definiranja rješenja za isplatu plaća.
                       
    
U nastavku pročitajte zahtjev za isplatom plaća u cijelosti:

Poštovani,

Priča o opstanku Uljanik Grupe, ovih dana konačno dobiva svoj epilog, u iščekivanju rezultata  dubinskog snimanja poslovanja Grupe od strane potencijalnih strateških partnera i eventualnog preuzimanja vlasničkog paketa, uz posljedično prihvaćanje programa restrukturiranja od strane Vlade RH i Europske komisije. Dosadašnji tijek postupka, nažalost, nije ponudio razloge za optimizam radnika i sindikata prvenstveno zbog tromosti i nezainteresiranosti dosadašnjih  uprava, a ponajprije države i resornog ministarstva, za opstanak Uljanik Grupe i brodogradnje u cjelini, kao jedne od rijetkih preostalih djelatnosti u Republici Hrvatskoj visoke dodane vrijednosti, koja generira prihod većeg broja malih i srednjih trgovačkih društava i obrta te od poslovnog, financijskog i demografskog značaja ne samo za Istarsku i Primorsko-goransku županiju, već  i za Republiku Hrvatsku u cjelini.

Sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi cijene napore nove Uprave u pronalaženju strateškog partnera i  definiranju restrukturiranja koje bi jamčilo opstanak brodogradnje na području sjevernog Jadrana, izražavajući istovremeno bojazan da se postupak čak i u slučaju pozitivnog ishoda, odnosno ulaska prihvatljivog strateškog partnera u vlasničku strukturu, neće moći okončati s preostalim radnicima, s obzirom na činjenicu da je od početka krize  Uljanik Grupu napustilo gotovo 1.500 radnika, većinom deficitarnih struka, potrebitih u eventualno budućoj provedbi programa restrukturiranja, uz svakodnevne najave novih odlazaka. Najoptimističnije prognoze i u slučaju izbora strateškog partnera okončanjem postupka dubinskog snimanja, 25. siječnja 2019., ukazuju da se program restrukturiranja i njegovo predodobrenje od strane Vlade RH, odnosno odobrenje od strane Europske komisije, neće moći provesti kroz razdoblje kraće od tri do četiri  mjeseci.

Dosadašnjim postupcima  ugrožena je egzistencija radnika i njihovih obitelji te je ozbiljno dovedeno u pitanje i osnovno ustavno načelo i pravo radnika  na rad i ostvarenje zarade kojom sebi i obitelji osigurava slobodan i dostojan život, što je i razlogom odlaska u inozemstvo  brojnih radnika s obiju lokacija, i iz Pule i iz Rijeke, koji su tamo potražili bolji i dostojanstveniji život.

Sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi jedinstveni su u stavu da se od lažnih obećanja i prolongiranja rješenja ne živi i da to neće zaustaviti daljnji egzodus radnika te da je krajnje vrijeme da  se nađu konkretna rješenja za isplatu dugovanih i dospjelih plaća, kao preduvjeta nastavka procesa proizvodnje, restrukturiranja, a samim time i opstanka brodogradnje na ovim prostorima.

Slijedom navedenoga, sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi traže hitnu isplatu  dugovane razlike plaća (rujan, listopad, studeni 2018.) te, u nastavku, plaće za prosinac 2018., a minimalno u iznosu jedne mjesečne plaće,  najkasnije do ponedjeljka 14. siječnja 2019. godine.

O isplati plaća tražimo hitan pisani odgovor Uprave društva. Ako Uprava nema rješenja za isplatu plaća, tražimo od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziranje hitnog i neodgodivog sastanka (14.—16.01.2019.) Uprave, MINGO-a, sindikata koji djeluju u Uljanik Grupi i Ministarstva financija, s ciljem definiranja rješenja za isplatu plaća.

S poštovanjem,


Za Savez samostalnih sindikata Hrvatske:
Mladen Novosel, predsjednik, v.r.

Za Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat:
Siniša Kosić, predsjednik, v.r.

Za Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije:
Marina Cvitić, predsjednica, v.r.

Za Jadranski sindikat:
Boris Cerovac, predsjednik, v.r.

Za Sindikat 3.maj:
Mladen Bučar, predsjednik, v.r.

 

 

 

Hoćete li potpisati za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za umirovljenje?

DA
NE
RAZMIŠLJAM