SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH i SMH-IS premijeru: Hitno donesite odluku o Uljaniku!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH i SMH-IS premijeru: Hitno donesite odluku o Uljaniku!

Zagreb, 10. travnja 2019. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) još su jedanput pozvali predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da hitno donese odluku o sudbini Uljanik grupe. Očekuju restrukturiranje brodogradilišta kako bi se riješila agonija radnika koji već mjesecima dobili plaću.

Kako reče sindikalni povjerenik SMH-IS-a u Uljaniku Đino Šverko, zavlačili su ih sedam mjeseci, stalno govorili kako se ide u restrukturiranje, a sada... 

Neshvatljiv je i različit pristup Vlade prema Agrokoru i Uljaniku.

- Kako je moguće da se gotovo u jednom danu donio zakon o spašavanju Agrokora i njegovih radnika, a već gotovo dvije godine ista ta Vlada ne želi riješiti problem Uljanik grupe, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel, prozvavši sadašnju i sve prijašnje vlade za odgovornost zbog "upumpavanja novca u brodogradilišta", koji nisu kontrolirale niti sankcionirale one koji su ga nenamjenski koristili, da bi se sada "napravila predstava sa zatvaranjem pojedinih direktora", a odluka o sudbini brodogradilišta prebacila na trgovačke sudove, koji neće donijeti odluku bez signala iz Vlade.

- Mi se nikada nećemo složiti s time da novac poreznih obveznika može biti uludo bačen, ali ako u ovome trenutku Vlada ne riješi problem ova dva brodogradilišta, bit će ta koja je zakucala zadnji čavao u lijes hrvatske industrije, zaključio je.

- Ljude se zavlači, i očekujemo od Vlade da donese odluku što prije, poručio je Siniša Kosić, predsjednik SMH-IS-a, podsjećajući kako radnici, kojih je od nekadašnjih 4.500 ostalo 2.800, svakodnevno moraju dolaziti na posao i trošiti novac koji nemaju.

Pressici također prisutan, sindikalni povjerenik SMH-IS-a u 3. maju Juraj Šoljić zatražio je Vladu da se ponaša odgovorno, jer ako ništa drugo, 3. majci su to zaslužili.

- Samo nam treba malo sluha u Vladi, Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva i da 3. maj konačno stane na noge, da nam se pomogne s malo novca koje bismo vratili svojim radom, rekao je.

Radnike Uljanik grupe, nastupom na pressici, podržao je i Damir Amić, zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika SMH-IS-a u brodogradilištu Viktor Lenac.

Intervenirala je i Europska konfederacija sindikata (ETUC), koja predstavlja 45 milijuna članova, a čiji je SSSH član, te IndustriAll Europski sindikat, koji okuplja sedam milijuna radnika u sektorima proizvodnje, rudarstva i energetike u Europi, a čiji je član SMH-IS. Uputli su požurnicu hrvatskome premijeru za hitno donošenje rješenja za hrvatske radnike koji mjesecima nisu dobili plaću i ne mogu osigurati osnovne potrebe svojim obiteljima.

- Neprihvatljiv je izostanak ustavnih i ljudskih prava radnika u jednoj državi članici Europske unije u 21. stoljeću!, poručili su.
 

Položaj radnika u brodogradilištima Uljanik grupe _pismo ETUC-a i IndustriAlla predsjedniku Vlade RH _ENG

Položaj radnika u brodogradilištima Uljanik grupe _pismo ETUC-a i IndustriAlla predsjedniku Vlade RH _HRV
 

Glavni tajnik IndustriAlla Luc Triangle uputio je i video poruku solidarnosti:

 

Iz medija:

Sindikati: Donesite odluku, pozdravit ćemo je kakva god bila _vijesti.hrt.hr

Sindikalci traže hitnu odluku Plenkovića: 'Vlada već dvije godine ne želi riješiti problem Uljanika' _vijesti.rtl.hr

Sindikalci ponovno pozvali Plenkovića da hitno donese odluku o sudbini Uljanika _direktno.hr

Premijeru stiglo pismo Iz Bruxellesa zbog radnika i brodogradilišta Uljanik grupe _radio101.hr

 

 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.