SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnosti SSSH, NHS i MHS: Pripremamo se za akcije i pratimo razvoj događaja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH, NHS i MHS: Pripremamo se za akcije i pratimo razvoj događaja

Zagreb, 20. rujna 2019. – Nakon što je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici Vlade rekao kako je Vlada „čula poruku hrvatskih građana“, te će slijedom toga prihvatiti sve zahtjeve Inicijative "67 je previše" o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, Organizacijski odbor Inicijative i čelništvo sindikalnih središnjica SSSH, NHS-a i MHS održali su danas zajednički sastanak na kojemu su razmotrili, još uvijek, samo javno izrečene Vladine najave.

- Sve pratimo s dužnim oprezom i bez euforije. Upravo nas dugogodišnje iskustvo uči kako ne treba skakati na prvu niti skakati od radosti. Ako se sve ovo skupa ostvari bit će to nastavak priče koji smo započeli puno prije, još za vrijeme Milanovićeve vlade, kada se, jednako tako, nismo slagali s ovim promjenama. Na tragu svega toga, u ovome trenutku, ne možemo stati s pripremama, sa svime onime što smo radili upravo zbog nepovjerenja. Nepovjerenje je toliko visoko da mi, praktički, nemamo prostora za nešto drugo. S druge strane, potpisi građana su ionako u Hrvatskom saboru. Mi ćemo se usputno pripremati za sve možebitne akcije i pratiti što se događa u Hrvatskom saboru. Ako će Vlada uistinu napraviti najavljeno, Organizacijski odbor ni čelnici sindikalnih središnjica nemaju pravo to prihvatiti ili odbiti. Kada se sazna konačan rezultat moramo se obratiti svojim tijelima, istim onima koja su odlučila da se pristupi akciji prikupljanja potpisa, i oni će odlučiti, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, na konferenciji za novinare, održanoj nakon zajedničkog sastanka središnjica.

- Premijerova izjava potvrda je i priznanje kako je cijeli postupak mogao biti drukčiji, a izjave ministara i članova saborske većine o paralelnim izmjenama još nekih zakona potvrđuje kako problem mirovinskog sustava i njegovo rješenje ne leži samo u Zakonu o mirovinskom osiguranju već u nizu drugih zakona, što smo mi godinama govorili, te horizontalno usklađivanje zakona treba biti prioritet ove i svih budućih vlada RH, nadovezala se izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Milićević Pezelj.

Odgovorila je i na pitanje „referendum da ili ne?“:
- Referendum nije cilj, već sredstvo. Ako se Zakon o mirovinskom osiguranju usvoji u skladu s premijerovim obećanjem možemo reći kako je sindikalni cilj postignut, ali ne i građanski. Građani imaju pravo reći na referendumu što oni smatraju  proračunskim prioritetom. Njima je na ovaj način uskraćena prilika da se izjasne. Kada bi došlo do referenduma smatramo kako bi to bio smjerokaz onome što se očekuje u našemu društvu, a to su izmjene Zakona u referendumu i, možda posljedično, ili prije toga, samoga Ustava.

- Bilo bi demokratski dosljedno i korektno da se referendum provede. Referendum je ovoj zemlji potreban, zaključio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Konferenciju za novinare u cijelosti pogledajte na:


Vezane vijesti:

Novosel: Pobjeda demokracije u Hrvatskoj, pobjeda hrvatskih građana! _sssh.hr

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom