SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH, NHS i MHS traže sastanak s klubovima zastupnika i nezavisnim zastupnicima u Hrvatskom saboru o paketu mirovinskih zakona

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH, NHS i MHS traže sastanak s klubovima zastupnika i nezavisnim zastupnicima u Hrvatskom saboru o paketu mirovinskih zakona

Zagreb, 7. studenoga 2018. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata uputili su klubovima zastupnika i nezavisnim zastupnicima u Hrvatskome saboru prijedlog za održavanjem sastanka kako bi im predstavili i pojasnili sindikalne stavove o paketu mirovinskih zakona.
 

Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovane zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru,

Vezano uz paket mirovinskih zakona, podsjećamo kako je stajalište sindikalnih središnjica sljedeće: mirovinskom reformom treba postići održivost sustava i adekvatnost mirovina. Stoga je nužno smanjiti pritisak na mirovinski sustav smanjivanjem priljeva novih umirovljenika te započeti popravljanje omjera broja radnika i umirovljenika i to stimulacijom radnika na duži ostanak u svijetu rada, na načelima pravednosti i nediskriminacije. Također, reformom treba otkloniti ili ublažiti nejednakosti nastale kao posljedice prethodne reforme te ona, ovoga puta, mora ići u korist, a ne na štetu radnika. Sve prijedloge, odnosno konkretne mjere, vrednovali smo u odnosu na ove ciljeve.

Također podsjećamo kako smo 17. rujna 2018. otišli sa sastanka s ministrom rada zato što mu je namjera bila samo nas upoznati s izmjenama koje MRMS odnosno Vlada RH upućuje u zakonodavni proces, dok je na naše izravno pitanje odgovorio kako pregovora o ključnim problemima – nema! Sastanak upriličen 24. rujna 2018. u HZMO-u to je i potvrdio. Dakle, socijalni dijalog o mirovinskoj reformi izostaje još od 2017. kada su sindikalne središnjice višekratno tražile formiranje radne skupine koja bi izradila prijedlog reforme, što Vlada  nije prihvatila, već nas je dovela pred gotov čin.

Na sva naša pisana očitovanja i prijedloge upućene ministru rada, predsjedniku Vlade RH i predsjedniku Hrvatskog sabora te dvaput i saborskim zastupnicima (otvoreno pismo od 12. srpnja 2018. i Primjedbe sindikalnih središnjica na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju od 24. listopada 2018.), od predstavnika izvršne vlasti nikada nismo dobili pisani odgovor o njihovoj (ne)prihvatljivosti. Također, nismo dobili sve analitičke podatke koje smo tražili, već samo neke.

Svjesni da je teško iz pisanih materijala (i Vladinih i sindikalnih) prepoznati sve prednosti i/ili opasnosti predložene reforme, upućujemo prijedlog svakom pojedinom klubu zastupnika i neovisnim zastupnicama i zastupnicima da što je moguće prije pozovu naše predstavnike na sastanke na kojima bismo predstavili i pojasnili naše stavove i odgovorili na moguća pitanja.

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.