SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH, NHS, MHS: Četvrti krug porezne reforme ne daje poticaja rješavanju prioritetnih problema

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH, NHS, MHS: Četvrti krug porezne reforme ne daje poticaja rješavanju prioritetnih problema

Zagreb, 29. srpnja 2019. – Nakon što su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili četvrti krug porezne reforme, vrijedan 3,75 milijardi kuna, sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) održale su konferenciju za novinare u Radničkom domu na kojoj su iznijeti sindikalni pogledi na Vladine prijedloge.

Prema riječima makroekomiste MHS-a Matije Kroflina, četvrti krug porezne reforme najlošiji je krug, jer se velika većina poreznih prihoda koji će se izbiti državnom proračuni, zapravo, baca uludo. Oko tri milijarde kune, od ukupno 3,75 milijardi kuna, odnosi se, kako reče, na smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto i smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu na 13 posto.

- Niti jedna od tih promjena ne daju poticaj prioritetnim pitanjima - kako stimulativno djelovati na BDP, te kako djelovati na rast plaća šireg kruga građana i na taj način ublažiti trendove ubrzanog iseljavanja iz Hrvatske. Te tri milijarde kune završit će u džepovima trgovaca, ugostitelja, neće imati efekta na smanjenje cijena, neće potaknuti potrošnju, te su se mogle pametnije iskoristiti za neke druge promjene, ocijenio je Matija Kroflin.

- Bilo bi pravednije uvođenje (vraćanje) triju poreznih stopa poreza na dohodak i to: 12 posto na iznos do 17.500 kuna, 24 posto na iznos do 30.000 kuna i 40 posto na iznos iznad 30.000 kuna, kao i da se poveća osnovni odbitak kod obračuna poreza na dohodak s 3.800 na 4.370 kuna bruto, jer isti predstavlja 60 posto medijana plaće koji bi, prema prijedlozima SSSH, ali i prema dosadašnjim najavama ove Vlade, trebao biti i nova minimalna plaća izražena u bruto iznosu, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel, pozvavši Vladu da učini daleko više na podizanju minimalne plaće i svih ostalih plaća kroz sustav kolektivnih ugovora, ali i da Državni inspektorat kontrolira granske kolektivne ugovore za graditeljstvo i ugostiteljstvo, čija je primjena proširena na sve radnike i poslodavce u Hrvatskoj.

Osvrćući se na Vladin prijedlog da se za mlade do 25 godina obveza poreza na dohodak smanji za 100 posto, a za one od 26 do 30 godina za 50 posto, Novosel je komentirao:

- Ovo je isključivo populistička mjera koja neće zaustaviti daljnji odlazak mladih iz Hrvatske i, ako se usvoji, napravit će neravnopravnost, diskriminaciju ostalih radnika.

Na njegove se riječi nadovezao predsjednik NHS-a Krešimir Sever napominjući kako se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna. Rezultirat će smanjenjem prihoda lokalnim zajednicama što bi potom moglo dovesti do, primjerice, povećanja ili uvođenja prireza, smanjivanja subvencija vrtića, poskupljivanja komunalnih usluga.

Već se neko vrijeme vodi politika podilaženja poslodavcima pod svaku cijenu, dodao je, konstatirajući kako oni to spretno koriste, jer neprekidno i dalje kukaju, nariču nad svojoj sudbinom, a sve rješavaju preko leđa radnika i države. Za državu istodobno viču da im je skupa i da su visoka davanja, za radničke plaće govore kako su im previsoki izdaci.

- Vlasti kukaju da im nedostaje u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, a podilaze poslodavcima klizući u prostor neoporezivih davanja. Činjenica je da od toga neće imati koristi ni mirovinsko ni zdravstveno, a niti će imati koristi radnici s najnižim ili prosječnim plaćama.

Upravo je predsjednik SSSH upozorio na zloupotrebu primjene Pravilnika o porezu na dohodak u dijelu mogućnosti isplate nagrade za rezultate rada, neoporezivo do najviše 5.000 kuna godišnje. Naime, tijekom šestomjesečne primjene te mjere zabilježeni su slučajevi smanjenja bruto plaće radnika i nadomještanja nastale razlike, upravom, neoporezivim iznosom.

Audio snimku press konferencije poslušajte na:
Četvrti krug porezne reforme zadovoljava kapital, radnici ostaju kratkih rukava _matica-sindikata.hr


PRIJEDLOZI SSSH U SVEZI NASTAVKA REFORME POREZNOG SUSTAVA U 2019. GODINI

POREZNA REFORMA - 4. KRUG _ Ministarstvo financija
 

Iz medija:

Sindikati napali poreznu reformu: "Napunit će džepove ugostitelja i trgovaca" _index.hr

Sindikati: Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima _n1info.com

'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima' _24sata.hr

Sindikati oštro po Vladi: "Zadovoljiti kapital, zadovoljiti profit, a radnicima što ostane – takva je porezna reforma" _dnevnik.hr

'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima' _vecernji.hr

Hrvatski sindikati: Uvoz stranih radnika nije rješenje _bhrt.ba

Sindikati: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'; Ćorić: 'Svatko ima pravo na svoj stav'  _vijesti.rtl.hr

Sindikati nezadovoljni najnovijim krugom porezne reforme _vijesti.hrt.hr

Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima _tportal.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom