SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganja

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganja

Zagreb, 11. siječnja 2021. - SSSH se očitovao na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganja.

Među ostalim, zakonskim prijedlogom se planira uvođenje dodatnih poticajnih mjera pomoći gospodarstvu, a povezanih s posljedicama gospodarskih poremećaja uzrokovanih epidemijom koronavirusa u 2020. U mišljenju, dostavljenome Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, SSSH je zatražio dopunu dodatnim poticajnim mjerama pomoći gospodarstvu, a povezanih s posljedicama gospodarskih poremećaja uzrokovanih potresima, te uključenje područja za koja (je) Vlada RH proglasi(la) katastrofu.

SSSH je zatražio i da se dijelovi u kojima se spominje obveza otvaranja radnih mjesta i zadržavanja radnika (tri do pet godina, ovisno o veličini poslodavca), dopune obvezom zapošljavanja po ugovoru o radu na neodređeno vrijeme, što znači standardnim oblikom zapošljavanja.

Radi osiguranja transparentnosti, SSSH je zatražio i uspostavu sveobuhvatne internetske stranice o državnim potporama na regionalnoj ili nacionalnoj razini, za objavu sažetaka informacija o svakoj mjeri potpore.

SSSH smatra i kako je potrebno omogućiti mjerenje regionalnih potpora za ulaganje bilo na temelju troškova ulaganja ili na temelju troškova plaća za radna mjesta izravno otvorena projektom ulaganja kako se ne bi davala prednost kapitalnim ulaganjima prema ulaganjima u troškove radne snage.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom