SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH: Očuvati zaposlenost u najvećoj mogućoj mjeri

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH: Očuvati zaposlenost u najvećoj mogućoj mjeri

Na inicijativu SSSHjučer je održan sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i suradnicima u vezi mjera za ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica koronavirusa, a danas je ministar rada Josip Aladrović održao sastanak s predstavnicima tri reprezentativne sindikalne središnjice. Na sastanku su bili prisutni i državni tajnik Dragan Jelić, te pomoćnici ministra Marija Knežević Kajari i Dražen Opalić.

Ministar je najavio izmjenu mjera aktivne politike zapošljavanja, koju će usvojiti Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na način privremene suspenzije većine mjera i prebacivanje sredstava u one koje su u ovome trenutku najvažnije.


Najznačajnija i financijski najizdašnija mjera su potpore za očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru prema kojoj će se poslodavcima za radnike isplaćivati potpora u visini neto minimalne plaće, 3.250,00 kuna uz uvjet zadržavanja broja radnika naredna tri mjeseca i isplate plaća u punom iznosu. 

Poslodavci će sredstva dobivati za protekli mjesec, a prvi uvjet njihove prijave za potporu je privremeni poremećaj poslovanja kao posljedica koronavirusa (vidljivo kroz pad njihove poslovne aktivnosti).

Druga mjera APZ-a odnosi se na zadržavanje osoba s invaliditetom u zaposlenosti s obzirom da se ta skupina zaposlenih nalazi u izuzetno nepovoljnom položaju na tržištu rada te bi gubitkom posla jako teško pronašli novi.

S obzirom na ograničenost kretanja osoba, koja bi uskoro mogla postati i veća, izrađuje se web-sučelje putem kojega će se podnositi zahtjevi.

Predstavnici SSSH dali su konkretne prijedloge za oblikovanje mjera, te su upozorili na moguće probleme vezano uz ugovore o radu na određeno i neodređeno vrijeme odnosno na potrebu očuvanja svih radnih mjesta  (v idjeti privitak na dnu - Prikaz stanja prema važećim propisima i kolektivnim ugovorima (plaće/naknade) + moguće državne potpore (prijedlozi SSSH).

- Primjenom ovih mjera, zajedno s već ranije predstavljenim mjerama iz resora ministra financija (primjerice, odgoda plaćanja poreza i doprinosa i dr.), očekujem da će se očuvati većina radnih mjesta odnosno da će se očuvati zaposlenost u najvećoj mogućoj mjeri i spriječiti nagli rast nezaposlenosti. SSSH i njegovi udruženi sindikati dostavit će ministru rada svoje prijedloge te će sudjelovati u provedbi i nadzoru provedbe mjera, nakon njihova usvajanja, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.


Na konkretan prijedlog mjera će se, u dogovoru s ostalim sindikalnim središnjicama, očitovati Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike, zajednička sindikalna predstavnica - članica Upravnog vijeća HZZ-a.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom