SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH: Potpora zaposlenima u udrugama, bez diskriminacije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH: Potpora zaposlenima u udrugama, bez diskriminacije

Zagreb, 22. travnja 2020. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) podupro je zahtjeve Inicijative Za snažno civilno društvo, koju su pokrenule organizacije civilnog društva.

Inicijativa ‘Za snažno civilno društvo’: Vlada treba donijeti mjere za očuvanje rada civilnog društva _civilnodrustvo.hr

Brojne  udruge svojim djelovanjem pridonose razvoju ne samo hrvatskog društva već i gospodarstva te općem dobru i zajednici, mnoge među njima pružaju razne usluge krajnjim korisnicima čime rasterećuju državu od troška uspostave vlastite infrastrukture, ali ne i od osiguranja sredstava potrebnih da se zdravstvene, socijalne i druge usluge realiziraju i stignu do onih kojima su najpotrebnije. 

SSSH i njegovi udruženi sindikati surađuju s nizom organizacija civilnog društva, posebice uspješno kroz europske projekte u kojima je SSSH nositelj ili partner. Upravo su organizacije civilnog društva najuspješnije u povlačenju sredstava iz europskih fondova i namjenskog trošenja na aktivnosti od javnog interesa, međutim, stanje uzrokovano virusom COVID-19 negativno utječe i na njih, jer se financiraju projektno, a mnogi su projekti privremeno stavljeni na čekanje zbog zabrane okupljanja, kretanja i dr., novi se ne ugovaraju, a sredstva za već ugovorene projekte se ne isplaćuju.  Sve rečeno ugrožava radna mjesta zaposlenih u udrugama, a posljedice neće biti samo za tu osobu i njenu obitelj već i za krajnje korisnike njihova rada.

Prema načelu jednakovrijednosti svakoga radnog mjesta i nužnosti očuvanja prihoda svakog radnika, SSSH poziva Vladu RH da prihvati prijedloge Inicijative Za snažno civilno društvo. Nadalje, SSSH traži od Vlade RH da potporu za očuvanje radnih mjesta proširi i na radnike zaposlene po ugovorima o radu na neodređeno ili određeno vrijeme u organizacijama civilnog društva, na isti način kako je to prije nekoliko dana omogućeno sportskim udrugama i drugim poslodavcima u sportu, usvajanjem Zakona o dopunama Zakona o sportu. Ne postupanje Vlade jednako prema svim udrugama kao prema sportskim udrugama odnosno jednako prema svim zaposlenima u udrugama kao prema zaposlenima u sportskim udrugama, može se smatrati diskriminacijom.

Foto: Pixabay

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom