SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH: Potpore i onima koji su otpuštali? Da, uz uvjet zapošljavanja istih radnika, ali na neodređeno vrijeme

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH: Potpore i onima koji su otpuštali? Da, uz uvjet zapošljavanja istih radnika, ali na neodređeno vrijeme

Zagreb, 5. travnja 2020. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) uputio je priopćenje za javnost  vezano uz ponovna zapošljavanja radnika koje su poslodavci otpustili prije objave Vladina travanjskog paketa mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Poruka SSSH je: Da, uz uvjet zapošljavanja istih radnika, ali na neodrđeeno vrijeme!

Priopćenje u cijelosti pročitajte u nastavku:

Imajući uvid u reakcije niza poslodavaca na širenje pandemije, Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) je 20. ožujka 2020. uputio javnu poruku poslodavcima kako nije vrijeme za paniku i ishitrena otpuštanja, nego za strpljenje, društvenu odgovornost i dijalog!

Tom prigodom smo im poručili kako je iz općeg društvenog, ali i iz individualnog poslovnog interesa, dobro pričekati stupanje na snagu državnih potpora za isplatu plaća i zadržavanje radnika u zaposlenosti, namijenjenih privatnom sektoru, čija je primjena trebala uskoro početi, te procijeniti situaciju, kombinirati mjere i tek potom donositi odluke. Pritom smo ih podsjetili da poslodavci koji budu otpuštali, neće moći koristiti potpore.

I pored toga, samo od 23. ožujka do danas priljev na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) bio je 10.975 novih nezaposlenih radnika. No, odmah po objavi drugog paketa mjera potpora ublažavanju ekonomskih i socijalnih posljedica virusa COVID-19, poslodavci, posebice oni u turizmu, počeli su se obraćati resornom ministru s pitanjem mogu li koristiti potpore ako vrate radnike.

SSSH se odmah po objavi u medijima obratio HZZ-u podupirući zahtjev poslodavaca i predlažući izmjenu mjere COVID-19 na način da se poslodavcima koji su ishitreno otpuštali omogući korištenje mjere uz uvjet ponovnog zapošljavanja istih radnika kojih su se riješili ali po ugovoru o radu na neodređeno vrijeme, neovisno o tome po kojem su obliku ugovora dotad radili.

Naime, osim što je očito riječ o radnicima koje poslodavac treba na upražnjenim/slobodnim radnim mjestima za koje je, prema Zakonu o radu, ugovor o radu na neodređeno vrijeme standardni oblik zapošljavanja, ovaj je uvjet nužan s jedne strane, radi sprječavanja korištenja krize za eroziju relativno stabilnih oblika rada prema prekarnima te, s druge strane, radi sprječavanja zloupotrebe ove državne potpore odnosno javnih sredstava. Naime, nužno je izbjeći ono poznato: drži vodu dok majstori ne odu!

Očuvanje radnih mjesta ali i prihoda radnika ključni su da što manje potonemo kako bismo se lakše i brže digli kada se stvore uvjeti te stoga SSSH podržava izmjenu mjeru COVID-19 na navedeni način ali i uz navedeni uvjet.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom