SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH traži izmjene Direktive o zaštiti radnika od rizika zbog izloženosti karcinogenim ili mutagenim tvarima na radu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH traži izmjene Direktive o zaštiti radnika od rizika zbog izloženosti karcinogenim ili mutagenim tvarima na radu

Zagreb, 10. listopada 2018. - Savez samostalnih sindikata obratio se predsjedniku Vlade RH, ministru rada i mirovinskoga sustava te hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu dopisom u kojem se traži podrška izmjenama Direktive 2004/37/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti radnika od rizika zbog izloženosti karcinogenim ili mutagenim tvarima na radu.

Sindikalni pokret i drugi zainteresirani godinama su inzistirali da Komisija predloži izmjene i dopune predmetne Direktive, određivanjem graničnih vrijednosti izloženosti za 50 karcinogena, a kako bi se omogućila bolja prevencija radnika od karcinogena i mutagena.

Austrijsko Predsjedništvo je organiziralo seminar početkom rujna 2018. godine s ciljem procjene potrebe uključivanja dizelskih ispušnih plinova (DEEE) u Anex 1. Direktive s obvezujućom granicom profesionalne izloženosti (BOEL) 0,05 mg/m3 kako je već ranije
dogovoreno u Njemačkoj. Kao odgovor na pripremljeno stajalište Europske komisije, Austrijsko Predsjedništvo predložilo je kompromisno rješenje i to:
- da se DEEE uključi u Anex 1.,
- da se obvezujuće granice profesionalne izloženosti (BOEL) 0,05 mg/m3 odredi Anexom 3, te
- da se odredi duži period implementacije za podzemno miniranje i izgradnju tunela.
Trijalog se nastavlja u Bruxellesu sastankom koji će se održati 11. listopada 2018. godine te SSSH traži podršku hrvatskih vlasti kompromisnom prijedlogu od strane Austrijskog Predsjedništva.

Podsjetimo, svake godine u Europi umre više od 100.000 ljudi zbog nedostatne prevencije od izloženosti karcinogenima ili mutagenima. Godišnji društveni trošak obolijevanja od raka uzorkovanog uvjetima na radu za 2012. godinu je iznosio 334 milijardi eura. Sadašnje zakonodavno uređenje koje je temeljeno na znanstvenim istraživanjima od prije 40 godina nije dalo rezultate u smislu učinkovite prevencije. Propisane granice izloženosti pokrivaju manje od 20 % izloženosti karcinogenima na poslu.
 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.