SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH traži povlačenje propisa koji uređuju prestanak radnog odnosa u odnosu na dob radnika iz hitne procedure

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH traži povlačenje propisa koji uređuju prestanak radnog odnosa u odnosu na dob radnika iz hitne procedure

Zagreb, 24. rujna 2019. - U sklopu europske konferencije o socijalnoj sigurnosti održana je i konferencija za novinare na kojoj su govorili Luca Visentini, glavni tajni Europske konfederacije sindikata (ETUC), Liina Carr, konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata, te predsjednici hrvatskih članica ETUC-a Mladen Novosel ( SSSH) i Krešimir Sever (NHS). Iznijeli su stavove vezane uz mirovinsku reformu u Hrvatskoj i Europi, sindikalne zahtjeve za uključive, učinkovite i adekvatne mirovine za sve.

Kako se moglo čuti, mjesto održavanja konferencije je simbolično, jer su europski sindikati htjeli podržati i solidarizirati se s hrvatskim sindikatima koji i dalje vode bitku oko mirovinske reforme.

ETUC je izrazio podršku inicijativi "67 je previše", a glavni tajnik Luca Visentini poručio je kako je Hrvatska trenutno poprište borbe u Europskoj uniji za pravedne mirovine i sustav socijalne zaštite.

- Bez obzira na obećanja premijera Plenkovića o prihvaćanju svega traženog u referendumskom pitanju, smatramo da se borba treba nastaviti. Vrlo je važno osigurati da rezultati i ciljevi koji su pokrenuli referendum i dalje budu ostvareni. Trebamo nastaviti borbu i osigurati radnicima u Hrvatskoj, kao i u ostatku EU-a, pravedne mirovine i sustav socijalne zaštite, rekao, je među ostalim, Luca Visentini.

Problematizirao je i skorašnje predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, jer Vlada RH i dalje nije naznačila koji će biti njeni prioriteti po pitanju socijalnih prava tijekom šestomjesečnog predsjedanja.

Konfederalna tajnica ETUC-a Liina Carr ocijenila je kako je mirovinska reforma, koja je za cilj imala podizanje dobi za umirovljenje s 65 na 67 godina, nepošteno i neefikasno rješenje, potkrepljujući to podatkom kako je životni vijek u Hrvatskoj tri godine niži nego u Europi. Ukazala je, u tome kontekstu, i na problem rada u nesigurnim oblicima, kao i na problem zapošljavanja ljudi starijih od 50 godina.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever rekao je kako hrvatske sindikalne središnjice premijerov prijedlog izmjene mirovinskog zakona "ne smatraju završetkom onoga što su započeli", na što se nadovezao predsjednik SSSH Mladen Novosel zatraživši od premijera Andreja Plenkovića, uz napomenu kako to još nije zajednički stav svih sindikalnih središnjica, povlačenje izmjena propisima koji uređuju prestanak radnog odnosa u odnosu na dob radnika iz hitne procedure i javne rasprave, jer u ovom trenutku ne postoji niti jedan-jedini opravdani razlog da tih šest zakona ide u hitnu proceduru.

- Tih šest zakona sigurno otvara mnoga interesantna pitanja, ali to sigurno zahtijeva jednu širu i kvalitetniju raspravu, a ne raspravu kroz jedan sastanak na kojem će biti prezentacija i gotovo nikakve mogućnosti utjecaja. Stoga premijeru nije potreban nikakav politički alibi za prihvaćanje naših zahtjeva, jer je on taj koji u ovom trenutku u Hrvatskoj trenutno ne dozvoljava provođene referenduma, rekao je Novosel.

Predsjedniku Vlade poručio je i da ako stvarno želi poštivati volju više od 700 000 građana tada bi im trebao omogućiti da izađu na referendum kako bi sami odlučili kakav mirovinski zakon stvarno žele. Referendum je osnovno pravo građana na odlučivanje i nitko nema pravo to sprječavati hrvatskih građanima.
 

Snimku cijele konferencije za novinare možete pogledati na Facebook stranici Inicijative 67 je previše

https://www.facebook.com/67jeprevise/videos/2304614753186295?sfns=mo


Iz medija:

'To je politička igra': Novosel SSSH traži povlačenje radno-mirovinskih zakona iz hitne procedure _novilist.hr

SSSH za povlačenje radno-mirovinskih zakona iz hitne procedure _vijesti.hrt.hr

SSSH traži povlačenje radno-mirovinskih zakona iz hitne procedure _n1info.com

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom