SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSSSH traži žurni sastanak o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH traži žurni sastanak o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći

Zagreb, 14. ožujka 2017. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske zatražio je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava žurno održavanje sastanka vezano uz inicijativu SSSH o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći, upućenu MRMS-u još u prosincu prošle godine.

Naime, navedeni propis se ne nalazi u Prijedlogu plana propisa iz djelokruga MRMS-a za 2017. godinu, niti u Planu savjetovanja za 2017. godinu. Mišljenje MRMS-a o prijedlogu SSSH, također je izostalo.

Među ostalim, SSSH traži jasniju definiciju minimalne plaće - u iznos minimalne plaće ne smiju ulaziti iznosi predviđeni za povećanje plaće radnika za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Predlaže se i propisivanje iznosa minimalne plaće najmanje u iznosu 50 posto prosječne mjesečne bruto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Iznimno, minimalnom plaćom, u smislu ovog Zakona, smatrao bi se iznos mjesečne plaće za puno radno vrijeme ugovoren kolektivnim ugovorom, čija je primjena proširena, sukladno odluci ministra nadležnog za rad, ako je za radnika ugovoreni iznos povoljniji od iznosa propisanog uredbom o visini minimalne plaće.
 

Podržavate li ubrzano podizanje dobi za umirovljenje iznad 65 godina:

da
ne