SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiSvjetski dan zdravlja: Nemojmo zaboraviti one koji nas danas spašavaju!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Svjetski dan zdravlja: Nemojmo zaboraviti one koji nas danas spašavaju!

Zagreb, 7. travnja 2020. - Obilježavajući Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, SSSH je uputio priopćenje za javnost s porukom: Nemojmo zaboraviti one koji nas danas spašavaju!

Priopćenje u cijelosti pročitajte u nastavku:

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja, kao i cijela 2020., bit će zapamćen po prvoj pandemiji u 21. stoljeću koja je otkrila svu ranjivostjavnog zdravstvenog sustava, godinama urušavanog zakupom, koncesijama, privatizacijom, bez obnove bolnica i domova zdravlja, bez zatvaranja „rupa“ kroz koje cure javna sredstva, bez brige o najdragocjenijem – o ljudima, o zaposlenima u javnom zdravstvu!

Svih ovih godina Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH)je upozoravao na propuste u zdravstvenoj politici, inzistirajući na tome da javno ostane javno jer se financira iz plaća, da se osigura (jednaki)pristup zdravstvenim uslugama i njihova teritorijalna i cjenovna dostupnost, da se poboljšaju ishodi liječenja te unaprijede uvjeti rada svima zaposlenima u sustavu. Samo jedna u nizu aktivnosti SSSH bila je i borba za opstanak Imunološkog zavoda, najstarijeg proizvođača imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe, ne samo od interesa za radnike već kao javno dobro, kao nacionalnu stratešku ustanovu u prevenciji i suzbijanju bolesti.

Prilika je to sjetiti se i dr. Andrije Štampara kojega cijeni svijet ali ne zemlja podrijetla, koja već 30 godina razara njegovu ostavštinu ukidanjem domova zdravlja i privatizacijom primarne zdravstvene zaštite, kome i 62 godine od smrti možemo zahvaliti za spremnost našeg sustava da odgovori na ovaj zdravstveni, ali i društveni izazov– „Zdravlje za sve!“

COVID-19 je ogroman teret za zdravstveni sustav, kao i za sve ključne javne službe koje ovih dana osiguravaju funkcioniranje ekonomije i društva. Zdravstveni radnici svakoga su dana izloženi ogromnim pritiscima te prije svega riziku od zaraze, pri čemu nerijetko nemaju potrebnu zaštitnu opremu. Liječnici, medicinske sestre i tehničari, čistači,  kuhari, vozači... svi zaposleni u zdravstvenom sustavu - kojih ni u najboljim uvjetima nema dovoljno, a kamoli u uvjetima epidemije -  ovih dana ulažu nadljudske napore kako bismo zajedno pobijedili virus i osigurali normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava i normalno pružanje zdravstvene zaštite i skrbi svima kojima je to potrebno. Čak i u ovakvim krizama, ili upravo u ovakvim krizama, nužno je osigurati adekvatne uvjete rada i zaštitu, kako bi se zaštitilo fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih.

Potrebna su dugoročna rješenja koja prepoznaju i priznaju zaposlene u sustavu zdravstva kao ključne u osiguranju dobrobiti i jamčenju prava na zdravstvenu skrb. Komercijalizacija zdravstva to ne može osigurati, dapače, ona ga razira. Hrvatska mora jačati kvalitetno javno zdravstvo, a to uključuje i pravednije vrednovanje rada zaposlenih u zdravstvu. Privatno zdravstvo treba se razvijati kao poduzetnička inicijativa i biti komplementarno javnom sustavu ali ga ne može i ne smije zamijeniti, što je ova svjetska zdravstvena kriza upravo dokazala.

Kada ova kriza prođe, zdravstveni radnici ne smiju biti zaboravljeni i prvi čija će se prava rezati. Danas im kažemo hvala – ali pored hvala oni trebaju bolja prava! SSSH će nastaviti borbu za pravednu raspodjelu zdravstvenih sredstava svima u sustavu te za unapređenje uvjeta rada jer nikada ne smijemo zaboraviti kako zdravlje nije roba!

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom