SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiTradicionalni Praznik rada u Tvornici

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Tradicionalni Praznik rada u Tvornici

Zagreb, 29. travnja 2017. - U sklopu obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. maja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske organizirao je tradicionalni „Praznik rada u Tvornici“.

Bila je to prilika da se svi zajedno - sindikalni povjerenici i aktivisti, članovi, predstavnici izvršne vlasti RH, lokalne samouprave, Zaklade „Friedrich Ebert“… podsjetimo na povijest i značenje Praznika rada, odamo počast svim žrtvama radničke borbe za dostojanstvene radne i životne uvjete. Bila je to prilika i za upućivanje poruke javnosti i onima koji donose odluke o tome što radnici i njihov sindikalni pokret očekuju i zahtijevaju u sadašnjem društvenom i političkom trenutku – veće plaće i kvalitetna radna mjesta, bolje radne uvjete!

- Ne možemo kontinuirano slušati priču poslodavaca kako u Hrvatskoj nema dovoljno radnika, stručnih radnika, kako moraju uvoziti radnu snagu, a istodobno žmire na činjenicu kako mnogi zaposleni radnici odlaze iz zemlje zato što im poslodavci, ako im uopće isplaćuju plaću, isplaćuju plaće daleko niže nego u nekim drugim zemljama poput Njemačke, Irske… Ako radnik u Hrvatskoj mora 3,5 mjeseca raditi za minimalnu plaću u Njemačkoj, nema demografske politike koja može zadržati kvalitetne radnike u Hrvatskoj, poručio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Osvrnuo se i na najnoviju krizu vlasti, poručivši Vladi RH:

- Sjednite, dogovorite se, nastavite sa stabilnom Vladom, nastavite s reformama, ali s reformama o kojima se moramo dogovoriti i usuglasiti kroz socijalni dijalog. Ali, ako dođe do ponovnih izvanrednih izbora, ne očekujte da u iduće četiri godine dobijete ijednu kunu iz državnog proračuna. Nijedna politička stranka nema moralno pravo dobiti ijednu kunu iz državnog proračuna za svoj rad. Neka se financiraju od članarine, kao što se financiraju i sindikati!

Ispred Hrvatskog sabora nitko nije došao, iz Ureda Predsjednice RH su se ispričali zbog „prije preuzetih obveza“ , a u ime Vlade RH bio je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić. U Tvornicu je dodao i aktualni gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ukazujući na potrebu stavljanja glava skupa, na što pokazuje činjenica kako je prosječna mirovina prije 30 godina bila 68 posto prosječne plaće, dok je danas 38 posto.

Ministar rada i mirovinskog sustava osvrnuo se na ekonomske elemente govora predsjednika SSSH, konstatirajući kako u ovome trenutku u RH ne postoji bolji partner od Vlade RH za realizaciju sindikalnih zahtjeva, jer i „Vlada misli isto“!

- Potrebno je učiniti sve da se osobna potrošnja u Hrvatskoj poveća. Svjesni smo  potrebe povećanja plaća, boljih radnih mjesta, boljih uvjeta rada, svjesni smo potrebe poboljšanja statusa umirovljenika, rekao je resorni ministar, tražeći dopuštenje da u sljedećem razdoblju Vlada pokaže istinitost izrečenog.

Prigodnu video čestitku uputili su glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini i glavna tajnica Međunarodne konfederacije sindikata Sharan Burrow.

 

 

 

 

 

Obilježavajući međunarodni dan radničke solidarnosti, u ime aktivista Sekcije mladih SSSH okupljenima se obratima Ana Peršun iz Sindikata prometa i veza Hrvatske, govoreći o brojnim akcijama Sekcije, posebice o posljednjoj u Slavonskom Brodu, kada je skupina mladih iz SSSH i udruženih sindikata organizirala informativni štand na Korzu, gdje su građani mogli dobiti informacije o ovogodišnjem prvomajskom prosvjedu VRIJEME JE ZA NAŠ OPORAVAK, ali i općenito o sindikatima i njihovoj ulozi u društvu te zaigrati kviz o poznavanju radnih prava i osvojiti razne nagrade.

Završila je riječima:

- Na mladima sindikat ostaje. Sekcija mladih SSSH nastavit će djelovati s ciljem da te riječi provedemo u praksi, da pomognemo u sindikalnom organiziranju i  mobiliziranju mladih. Želimo dati podršku Savezu i udruženim sindikatima u razvoju i jačanju sindikalnog pokreta. Želimo da za nas mlade, ali i sve ostale u sindikatu, svaki dan bude Prvi maj - praznik rada, kada se borimo za naša prava, ali i kada smo ponosni što smo članovi sindikata.

Tijekom programa prikazan je i film Hrvatska treba veće plaće, temeljen na svjedočanstvima radnika iz Slavonije.

 

 

Tom je prigodom u Tvornici dodijeljena i nagrada SSSH „Srce sindikalne solidarnosti“ u 2017. istaknutim borcima za radnička prava, te nagrade autorima najuspjelijih idejnih rješenja dospjelih na natječaj SSSH i Sekcije mladih SSSH za izradu prvomajskog plakata.

Dobitnici povelja su Goran Nikolić, sindikalni aktivist u podružnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske Arenaturist d.d. Pula, Josip Bralić, zamjenik glavnog povjerenika u sindikalne podružnice Sindikata metalaca Hrvatke – Industrijskog sindikata, TLM-TPP Šibenik i Ivica Peserlin, glavni sindikalni povjerenik u podružnici Sindikata graditeljstva Hrvatske „EKO- Međimurje“ Čakovec. Dobitnik glavne nagrade je Franko Garić, glavni sindikalni povjerenik u podružnici Sindikata trgovine Hrvatske Petrol.

- Počeci mojeg sindikalnog rada sežu od 2008. godine, kada sam se kao član pojedinac učlanio u STH , ali je u meni stalno rasla i sazrijevala želja o organizaciji podružnice. I uspjeli smo u tome. Podružnica danas broji 350 članova i dokaz je da se rado, upornošću i zajedništvom može doista puno toga ostvariti, poručio je kolega Franko u ime svih nagrađenih.

Goran Nikolić, objašnjenje predlagatelja
Josip Bralić, objašnjenje predlagatelja
Ivica Peserlin, objašnjenje predlagatelja
Franko Galić, objašnjenje predlagatelja

Treća nagrada za najbolji prvomajski plakat pripala je Katarini Bevanda, učenici 3. razreda Prirodoslovno - grafičke škola Zadar, druga nagrada pripala je članicama i članovima zadruge za otvoreni kod i dizajn Slobodna domena, dok je prvu nagradu osvojio Ivan Periša. U ime nagrađenih okupljenima se obratio Marko Vuković u ime slobodne domene, zahvaljujući na nagradi, koja je, kako reče, dokaz da je ono što rade, rade dobro.

Više o nagradnom natječaju i pristiglim radovima pročitajte OVDJE.

Obilježavanje Praznika rada u Tvornici završeno je radničkim gablecom – grahom.
 

Iz medija:

Sindikalist Novosel: Neka se Vlada presloži ili neka političke strane snose trošak novih izbora _e-vijesti.com

Međunarodni praznik rada u Tvornici _mreza.tv

Foto by CROPIX

 

Iz udruženih sindikata:

Praznik rada u Tvornici kulture _smh.hr

Dodjela nagrada Srce sindikalne solidarnosti _sth.hr

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom