SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiU N1 Studiju uživo o Vladinoj najavi suspenzije radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

U N1 Studiju uživo o Vladinoj najavi suspenzije radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj

Zagreb, 27. ožujka 2020. -  O Vladinoj najavi suspenzije radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj za vrijeme pandemije COVID-19 i reakcije SSSH, pa i ETUC-a i ITUC-a, u N1 Studiju uživo govorila je savjetnica za radno i socijalno pravo SSSH Sunčica Brnardić.

 - Svima nam je u cilju očuvanje radnih mjesta, no način na koji Vlada uključuje sindikate je doista sramotan i drago mi je da danas imamo priliku sjesti svi za isti stol, rekla je, dodavši kako se u zemljama u kojima je SSSH u intenzivnom kontaktu sa sindikatima, poput Italije i Španjolske, sporazumi se donose između sindikata, poslodavaca i vlade.

Poručila je kako je ključno očuvanje dijaloga između sindikata i poslodavaca, pa i kada je poslodavac Vlada. Treba pomagati radnicima u pojedinim industrijama, jer je njihov rad onemogućen, a ono što se događa u privatnom sektoru, način na koji stimuliramo potrošnju, odrazit će se i na radnike u javnom sektoru.

- Naše pravne službe svakodnevno komuniciraju s preko 800 sindikalnih i radnih predstavnika, pa smo, što se tiče firmi u kojima djeluju naši sindikati, dobro informirani. S poslodavcima komuniciramo o tome koja su rješenja, a ova situacija donosi jednostrano ponašanje poslodavaca.

Pojačano apeliramo da je ključan trenutak da se zaštite prava radnika. Pokazuje se da je sindikalna organiziranost velik faktor u tome jeste li gradili odnos s poslodavcima, ali i da ste spremni zaštititi vaša prava.

Preporučam radnicima koji nisu sindikalno organizirani da se dobro informiraju o svojim radničkim pravima i da budu spremni reagirati ako dođe do kršenja radničkih prava, zaključila je.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom