SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiU Otvorenom o prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni uvjeta za mirovinu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

U Otvorenom o prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni uvjeta za mirovinu

Zagreb, 20. ožujka 2019. (sssh/hrt.hr) - Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, u organizaciji Inicijative 67 je previše, bila je tema i sinošnjeg Otvorenog na HTV-u 1. Među gostima u studiju bili su i predsjednik SSSH Mladen Novosel, te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

- Ministar ne može shvatiti da svi radnici koji su stariji od 50 i mlađi od 53 godine neće moći prije 67 godine u mirovinu. Mora znati da svi radnici koji uđu u mirovinu sa 19 godina života morali bi do 60 godine raditi bez ijednog prekida da bi mogli sa 41 godinom staža u mirovinu. U proteklih 27 godina hrvatske samostalnosti preko 90 posto radnika nije imalo tu sreću da ima potpuni kontinuitet bez ijednog dana prekida radnog staža. Jedino rješenje mirovinskog sustava u RH je da hrvatske plaće budu veće, da se kontroliraju kolektivni ugovori da se eliminira siva zona u RH. Samo to može stabilizirati mirovinski sustav i da se vrati 350.000 radnika koji su otišli iz Hrvatske, rekao je, među ostalim, predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Emisiju u cijelosti možete pogledati OVDJE.

Inicijativa 67 je previše vjeruje kako su uvjeti odlaska u mirovinu političko pitanje i želi da građani i građanke sami donesu odluku.

Sindikalna strana je pokušala razgovarati i pregovarati s Vladom o mirovinskoj reformi, no nisu htjeli slušati argumente, niti na njih odgovoriti. Čak ni nakon prosvjeda u listopadu prošle godine, vlast nije slušala svoje građane i nije nam preostalo drugo nego pokušati ovim putem omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i da sami sudjeluju u donošenju odluka koje određuju kako će provesti svoju starost.

Snizimo dobnu granicu za mirovine sa 67 na 65 godina! Smanjimo penaliziranje prijevremenih mirovina! Pridružite nam se svojim idejama, radom, podrškom i pomoći u prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma!

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom